Дъвката без захар може да увреди зъбите
|
|
|
29 Декември 2011 |
Учени откриха "скрит риск" в дъвките без захар, които се представят като полезни за зъбите, съобщи в. "Дейли мейл". Рискът идва от киселинните ароматизатори в бонбоните, напитките и дъвките без захар. Група заместители на захарните алкохоли, сред които ксилитол и сорбитол, намалява опасността от кариес. Те обаче също увеличават киселинността в устата, а това уврежда емайла на зъбите, особено ако в продукта има и плодови аромати.
"Думите "без захар" предизвикват фалшиво чувство за сигурност, защото много хора автоматично вярват, че продуктите без захар са безопасни за зъбите" - каза д-р Сок-Я от Бостънския университет. Екипът, в който участват също учени от университета на Хелзинки, пише в сп. "Британска дентална медицина", че храните и напитките без захар не помагат и за отслабване, защото много от тях съдържат до половината от калориите на пълномаслените продукти.
Изследването ни напомня колко е важно да бъдем внимателни с киселинните храни с аромат на плодове, дори и да са без захар, защото прекомерната им употреба извън времето за хранене може да увеличи риска от ерозия на зъбите - каза проф. Деймиън Уолмсли от британската Асоциация по дентална медицина. Ако искате да избегнете ерозията на зъбите, е важно да избирате продукти без плодов аромат.
|