Понеделник, 17 Май 2021

Дъвката без захар може да увреди зъбите

Печат Е-мейл
29 Декември 2011

 Учени откриха "скрит риск" в дъвките без захар, които се представят като полезни за зъбите, съобщи в. "Дейли мейл". Рискът идва от киселинните ароматизатори в бонбоните, напитките и дъвките без захар. Група заместители на захарните алкохоли, сред които ксилитол и сорбитол, намалява опасността от кариес. Те обаче също увеличават киселинността в устата, а това уврежда емайла на зъбите, особено ако в продукта има и плодови аромати.


"Думите "без захар" предизвикват фалшиво чувство за сигурност, защото много хора автоматично вярват, че продуктите без захар са безопасни за зъбите" - каза д-р Сок-Я от Бостънския университет. Екипът, в който участват също учени от университета на Хелзинки, пише в сп. "Британска дентална медицина", че храните и напитките без захар не помагат и за отслабване, защото много от тях съдържат до половината от калориите на пълномаслените продукти.

Изследването ни напомня колко е важно да бъдем внимателни с киселинните храни с аромат на плодове, дори и да са без захар, защото прекомерната им употреба извън времето за хранене може да увеличи риска от ерозия на зъбите - каза проф. Деймиън Уолмсли от британската Асоциация по дентална медицина. Ако искате да избегнете ерозията на зъбите, е важно да избирате продукти без плодов аромат.

Прочита: 1926

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.