Събота, 08 Май 2021

Малко спорт, но редовно, за здраво сърце

Печат Е-мейл
30 Юни 2011

 Кратките, но интензивни физически упражнения, съобразени с възрастта и физическата кондиция, не само подобряват мускулатурата, но и помагат на кръвоносните съдове и артериите да доставят кръвта до сърцето.

Според физиолозите хората, които активно се занимават със спорт, дори малко количество часове на ден, но все пак редовно, съществено подобряват състоянието и функционирането на своето сърце. Особено с напредване на възрастта, когато все по-бързо се губи способността на артериите да се разширяват, а това се отразява отрицателно на сърдечния ритъм и способства за повишаване на кръвното налягане.

Според специалисти от университета "Макмастър" в САЩ 6-седмичен курс по бягане (по 40-60 минути 3 пъти седмично) способства за подобряването на функционалността на артериите и за премахване на сърдечното напрежение.

Учените, цитирани от Ройтерс, подчертават, че ако искаме да запазим сърцето си здраво, спортът и упражненията са един от най-достъпните и лесни варианти.

"Получените данни могат да бъдат особено полезни за тези, които смятат, че нямат време за спорт, но, разбира се, също биха искали да предпазят сърцето си от развитието на хронични заболявания", смятат авторите на изследването.

Прочита: 2185

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.