Понеделник, 21 Юни 2021

Взирането ни кара да искаме сладко и да ядем повече

Печат Е-мейл
12 Юли 2011

 Всички знаем, че компютрите могат да ни докарат наднормено тегло. Оказва се обаче, че не само заседналият начин на живот и липсата на упражнения води до негативните последици.

Ново изследване показва, че взирането в екрана на компютъра събужда апетита ни за сладки изкушения и бисквити.

Умственият стрес от работата с компютър променя кръвната ни захар и нивата на хормонитте в организма ни. Това подмамва мозъка ни да мисли, че е изразходвал много калории и трябва да си набави нови.

Компютърните игри и гледането на телевизия предизвикват същия ефект.

Изследователите препоръчват на хора, които работят по цял ден с компютър, да си правят редовни почивки и дори сериозно да се замислят над идеята да пишат, докато стоят прави.

Учените провели експеримента си по следния начин: помолили група млади момичета да напишат даден текст на компютър, а друга група да релаксира в продължение на 45 минути.

Момичетата, които работили на компютър, изгорили само 3 калории повече от останалите, но за сметка на това хапнали с цели 230 калории повече, щом им бил даден достъп до храна.

Най-добрият вариант е ако работим продължително на компютър да си взимаме чести почивки и да компенсираме умствената си активност в двигателна такава. Тоест да спортуваме, за да няма сериозни пикове и спадове в организма ни, които да ни карат да ядем твърде много.

Прочита: 2094

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.