Събота, 22 Юни 2024

Седящите професии ни убиват

Печат Е-мейл
14 Март 2012

 Тенденцията да стоим и да се взираме в екрана на компютъра е широкозастъпена в настоящата ни работна действителност. По-малко движение, повече цъкане с мишката. По-малко срещи наживо с клиенти, повече конферентни разговори онлайн. Интернет зависимост в съчетание със "седяща болест". Смъртоносна комбинация.

Работата, обвързана със стоене часове наред пред бюрото и пред компютъра, повишава риска от смърт и сърдечносъдови заболявания, категорични са данните от скорошно американско изследване. Взирането в компютъра също така води до образуването на "компютърно лице" и преждевременно състаряване.

Д-р Джеймс Ливайн от небезизвестната клиника "Мейо" в Минесота, САЩ, нарича продължителното заседяване "седящата болест" и сравнява ефектите от бездействието с вредата от тютюнопушенето.

"Много изследователи свързват седенето с часове с редица здравословни проблеми и риск от преждевременна смърт от сърдечносъдови заболявания", категоричен е д-р Ливайн.

При хората, прекарващи над четири часа на ден в седнало положение на работното място, рискът от смърт от сърдечносъдови болести е с 80% по-висок, отколкото при онези, които се заседяват по-малко от два часа. Тази опасност не зависи от други рискови фактори като тютюнопушене или нездравословно хранене.

Недостатъчното движение при така наречените "седящи професии" крие още една опасност - повишаване нивата на кръвната захар.

Решението на проблема не са тежките физически натоварвания в залата за фитнес, а по-честото ставане и раздвижване на работа.

Прочита: 2850

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.