Събота, 08 Май 2021

Упражненията са от полза, дори да не свалите килограми

Печат Е-мейл
30 Юни 2011

 Голяма част от ползата от физическите упражнения може да бъде сведена до нула заради храната, която ядем. Това е мнението, което споделят повечето спортуващи, а и голяма част от диетолозите. Но всъщност човешкият организъм реагира много индивидуално към тази комбинация, защото храненето след спорт влияе различно върху обмяната на веществата, твърдят учени от университета на щата Мичиган, и дори да не се стигне до отслабване, ефектът от физическата активност не бива да бъде пренебрегван.

Американските диетолози са установили, че доброто раздвижване повишава чувствителността към инсулина, особено ако след това се употребяват храни с ниско съдържание на въглехидрати.

Повишената чувствителност към инсулина означава, че организмът по-лесно усвоява захарта от кръвта в тъканите и така тя по-добре прониква в мускулите, където може да бъде съхранявана и преработвана в енергия. Нарушената чувствителност към инсулина пък е предпоставка за диабет от тип II и рисков фактор за други хронични заболявания.

В резултат на проведените наблюдения специалистите от Мичигaн, цитирани от Ройтерс, твърдят, че съвсем не е нужно след тренировка да се гладува, за да се постигне максимален ефект: "Макар намаляването на теглото да води до подобряване на обмяната на веществата при хората с наднормени килограми, оказва се, упражненията винаги имат своя положителен ефект и затова е почти без значение какво ядем след тренировка. Но пък количеството храна трябва да е съобразено с това колко калории сме изразходили".

Прочита: 2005

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.