Баклава /национален специалитет/
|
|
|
14 Януари 2010 |
Време за приготвяне около 2 часа 10 порции
Продукти: 18 фини кори за баница 250 г масло 1кг орехи - нарязани 600 г захар
125 г мед кората на един портокал 3 парчета карамфил 3 супени лъжици канела 2 супени лъжици розова вода
Начин на приготвяне: 1. Разтопете маслото. 2. Намажете дъното на голяма продълговата тава. 3. Сложете една кора и я намажете с масло. 4. Наредете общо 9 кори, като всяка мажете с масло. 5. Покрийте останалите кори с влажна кърпа, за да не изсъхнат. 6. Смесете нарязаните ядки, 1/2 чаша захар и канела на прах. 7. Поръсете тънък слой от тази смес върху подредените кори и покрийте с 3 кори, всяка намазана с масло. 8. Редувайте по този начин плънка и кори, докато изчерпите плънката. 9. Накрая завършвате с кори. 10. Маркирайте с нож порциите на ромбове. 11. Най-отгоре намажете с още масло и навлажнете с малко вода. 12. Печете във фурна 75 минути на 160 градуса до тъмнозлатисто. 13. През това време пригответе сиропа. 14. Разбърквайте останалата захар (500 г) с портокаловата кора, карамфила и сипете 400мл вода. 15. Сложете да се вари на слаб огън. 16. След като сиропът ври 15 минути, извадете подправките и портокаловата кора, прибавете меда и розовата вода и разбъркайте много добре. 17. Оставете го да изстине. 18. Полейте баклавата със сиропа и я оставете да престои цяла нощ, но не в хладилник. 19. Нарежете баклавата на ромбове и сервирайте с кафе.
|