Събота, 27 Юли 2024

Самотата води до преждевременна смърт

Печат Е-мейл
25 Юни 2012

 Две съвсем нови проучвания, публикувани тази седмица, показаха връзка между самотния живот и чувството на самота и повишен риск от преждевременна смърт. Излиза, че животът на вълк единак може да ни изпрати преждевременно в гроба.

Като начало хората, които живеят сами, са повече предразположени към сърдечни заболявания. След определена възраст самотата не влияе добре на здравето. Между 45 и 65 години рисковете от смърт вследствие на сърдечно заболяване се увеличават от 5.7% на 7.7%, ако не споделяте живота си с някого. Между 66 и 80 процентът пък скача от 12.3 на 13.2. След 80 години учудващо процентите намаляват малко в полза на самотниците обаче - 24.6 срещу 28.4%. Това означава, че след 80 спокойно можете са си живеете сами, без да се притеснявате.

Второто проучване пък се насочва към нещо не толкова конкретно, но също толкова реално - чувството на самота. Според учените то води до преждевременно състаряване и липса на желание за живот. Интервюирани били 1600 души на средна възраст 71 години и 43% от тях заявили, че се чувстват самотни. През следващите 6 години самотниците показали по-висока смъртност - 22.8 срещу 14.2%; по-висока неспособност да се обслужват сами - 24.8% срещу 12.5%; по-големи трудности при изкачване на стълби - 40.8 срещу 27.9% процента и др. Според направилите проучването живеещите сами са по-склонни да занемаряват здравето си, да не ядат достатъчно здравословна храна и да не водят битка със заболяванията, защото стимулът в лицето на близки хора липсва. Когато около тях се появи човек, когото обичат и на когото държат, те веднага проявяват подобрение и желание за живот.

Прочита: 6325

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.