Събота, 26 Октомври 2024

1-2 чаши кафе дневно по-полезни от плодове и зеленчуци

Печат Е-мейл
27 Февруари 2012

 След анализ на влиянието върху човешкия организъм на различни храни (в това число плодове, зеленчуци и ядки) учени установиха, че ползата от тях е значително по-малка, отколкото 1-2 чаши кафе.

Антиоксидантите, съдържащи се в тази напитка, са способни да се противопоставят на заболявания като диабет и успешно да се борят със свободните радикали, разрушаващи структурата на клетките, твърдят авторите на публикацията в Journal of the American Board of Family Medicine.

Антиоксидантите са природни или идентични природни съединения, възпрепятстващи окисляването на активните химичн съединения в клетките на организма, което намалява риска от развитието на различни заболявания, в това число свързаните с действието на химическите, физическите, радиационните, бактериологичните и други фактори на околната среда.

Интересен е още един факт от публикуваното изследване - че еднакво полезни са и кафето със, и това без кофеин.

Според статистическите данни ежедневно възрастният човек употребява средно 1299 мг антиоксиданти от кафето (изпивайки средно 1.64 чаши кафе). Най-близкият негов "съперник" е чаят, в една чаша от който се съдържат 294 мг, следван от бананите (76 мг), зрелия боб (72 мг) и царевицата (48 мг).

Учените посочват и препоръчителната дневна норма кафе - чаша и половина, и предупреждават, че то не бива да замества останалите необходими за организма продукти.

Това не е първото изследване в полза на кафето. Преди време японски учени доказаха, че една чаша кафе дневно намалява риска от заболявания като рак на черния дроб, болестта на Паркинсон и някои от разновидностите на диабета.

Едновременно с това специалистите са единодушни, че прекомерната употреба може да доведе до възникването на сърдечни заболявания, безсъние и високо кръвно налягане.

Прочита: 4103

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.