Неделя, 16 Май 2021

След 30-годишна възраст диетите не вършат работа

Печат Е-мейл
09 Август 2011

 

 Обезсърчително за милиони гладуващи изследване на американски учени твърди, че след 30-годишна възраст диетите престават да действат.

Според резултатите му за кратко се губят някакви килограми, но не след дълго организмът пак си ги наваксва. В мащабното проучване на Американския държавен институт за медицински изследвания са участвали 25 000 души.

Над 12 милиона души годишно мъчат телата си с диети. Само 10% обаче реално успяват да се разделят със значителна част от теглото си. С течение на времето дори и част от тези 10% отново започват да пълнеят. Затова на дневен ред идва въпросът за профилактика, която да предотврати процеса на първоначално надебеляване.

Учените проследили 5362 души, родени през 1946 г., и 20 000, родени около 1958 г. По думите на Ребека Харди от Американския институт за медицински изследвания хората и от двете групи започват стремително да увеличават теглото си към 80-те години на миналия век. И от този момент нататък стават все по-тежки.

"При мъжете скоковете в килограмите са нормални през целия живот, докато при жените критичната точка идва с 35-ия рожден ден. След първоначалното натрупване на наднормено тегло става все по-трудно да се отървем от него. Човек само затлъстява, независимо от опитите си да предотврати този процес", коментира Харди.

Преди време списание Forbes състави списък с 10 страни, в които начинът на живот способства за дълголетие и добра физическа форма. За най-здравословна е призната кухнята на Япония - страната, в която дебелите хора са само 1,5%, а средната продължителност на живот е 82 години. Националната кухня използва всички видове зеле, чудесно допълнение към ястия от риба и много соеви продукти. Особено полезно е и брашното от елда, основен източник на въглехидрати. Не на последно място японците никога не преяждат и винаги стават от масата леко гладни.

Прочита: 2343

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.