Събота, 08 Май 2021

Гимнастика във вода - акваспининг и аквааеробика

Печат Е-мейл
12 Юли 2011

 Най-новият хит на Запад са модерните водни видове спорт, които съчетават успешно плуването с аеробиката, спининга и джогинга. Фактите са категорични, че подобен начин за извайване на красива фигура дават бърз и смайващ резултат. Защо?
Най-вече защото съпротивлението във водата е много по-голямо и реално натоварването е по-голямо, но в същото време не усещате огромна умора, защото движенията са във водата, не се потите прекалено, не ви е горещо и дишате с лекота, поради влагата във въздуха. Особено подходящи са за хора със ставни проблеми, с гръбначни изкривявания и с наднормено тегло.

Какво представлява аквааеробиката?

Аквааеробиката напомня на обикновена аеробика, но във вода. Тя е комбинация от фитнес, джогинг и плуване на фона на зареждаща музика. Инструкторите твърдят, че не е нужно да умеете да плувате. Всеки участник в тренировката е оборудван с неопренови колани и дунапренени ленти (нудълси), които помагат за задържането във водата и правят спорта забавен. Тренировката започва със стандартно разгряване, следват серии от натоварващи упражнения и приключва с разтягане. Плътността на водата увеличава натоварването и в същото време теглото ни се поема от водата и ставите са абсолютно защитени от стрес и травми.

Какво представлява акваспинингът?

В Западна Европа акваспинигът е изключително атрактивен спорт. Оригиналният му произход е от Италия, но у нас той се разпространи сравнително скоро. Акваспинингът е съчетание от плуване и колоездене, като упражненията се извършват на специален велоергометър, който е под водата - хидрорайдер. Тренировката трае около час и противно на очакванията, се натоварват мускулите на цялото тяло. Не се изисква предварителна подготовка, защото упражненията са лесни. Не е нужно да може да плувате. Както при аквааеробиката, при акваспининга също няма опасност от травми, защото ставите не се напрягат. Горите много енергия и телесни мазнини, без да се задъхвате и пренатоварвате.

Прочита: 2725

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.