Понеделник, 06 Февруари 2023

Светлината засилва болката

Печат Е-мейл
28 Май 2011

 Учени от Харвард са установили защо светлината е дразнеща за страдащите от мигрена. Проучването, публикувано в Nature Neuroscience, е проведено с 20 незрящи пациенти с мигрена, които са разделени на две групи - едните са напълно слепи вследствие на заболяване и без никакъв усет за светло или тъмно, а останалите са загубили зрението си, но са запазили способността да възприемат светлината.

Резултатите показват, че светлината активира реакция в част от мозъчните неврони, които остават активни за известно време. Сигналите, които се пренасят от ретината чрез оптичния нерв, по някакъв начин влошават болката при този тип главоболия.

Учените открили, че напълно слепите хора не изпитват промяна в състоянието си, когато бъдат изложени на пряка светлина (най-вече от синия и сивия спектър), докато участниците от втората група усещат влошаване. Външните фактори също допринасят за мигренозните главоболия, които не са само неврологичен проблем, допълват специалистите.

Прочита: 2240

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.