Понеделник, 04 Декември 2023

Съпругата по-опасна от гърмяща змия и сериен убиец

Печат Е-мейл
18 Февруари 2011

 Хората се страхуват не от каквото трябва и обратното - не приемат за заплаха нещата, от които би трябвало да се страхуват. Вашата съпруга и домашният любимец на съседите са много по-опасни за вас от сериен убиец или гърмяща змия.

Вижте някои любопитни факти от застрахователната статистика в САЩ:

Съпругата или сериен убиец - кое е по-опасно?

На година в САЩ биват убити около 15 000 души.

От тях около 100 души са жертва на серийни убийци (въпреки че според някои те са подценени и истинският брой е 1000).

Около 2700 души са убити от брачен или интимен партньор. От тях 80% са мъже. Убитите жени в САЩ са само 20% от всички убийства, но половината от тях са жертва на партньорите си.

Тъй или иначе, убитите от партньорите си са най-малко 3 пъти повече от жертвите на серийни убийци. Няма статистика за това каква е вероятността да бъдете убит от партньора си, ако той е сериен убиец. Застрахователите цитират случая с Денис Рейдър - един от най-известните серийни убийци в САЩ, който в период от 20 години е убил 10 жени. Той бил добър съпруг и баща на две деца, ходел редовно на църква. Имал е 33-годишен брак, а жена му не се е оплаквала нито веднъж от лошо отношение.

Кое ухапване е по-опасно - от гърмяща змия или от домашния любимец на съседа?

Ухапванията от кучета в САЩ са около 4 милиона на година, а от змии - около 45 000. Ухапването на гърмяща змия само по себе си е по-смъртоносно, но вероятността да попаднете на такава не е много голяма, докато кучетата са в изобилие.

Ухапванията от кучета също могат да бъдат смъртоносни. В света смъртните случаи след такива са около 40 000 на година (най-вече това се дължи на заразата от бяс).

Кое е по-опасно - да шофираш през деня или през нощта?

Най-много загинали на пътя в САЩ има във времето 17.00-19.00 часа.

Това, разбира се, се дължи на факта, че по това време пътищата са най-натоварени. През нощта стават по-малко произшествия, но вероятността да попаднете в такова е по-голяма. 54% от смъртните случаи през нощта са по вина на алкохол, докато през деня пияните шофьори са отговорни за 18% от фаталните инциденти.

Кои живеят повече - жените или мъжете?

Преди години смъртността при жените е била много по-висока от тази на мъжете, но това се е дължало на високата смъртност при раждане.

Днес, при положение че повечето жени раждат под лекарска грижа, този проблем е овладян и се случва обратното - в почти всички държави в света жените живеят по-дълго от мъжете.

Вижте статистиката на продължителността на живота - в скоби са дадени цифрите за мъжете, а с плюс е отбелязано колко по-дълго живеят дамите: Африка (50, +4), Индия (62, +2), Китай (68, +3), Латинска Америка (69, +7), САЩ (73, +7), Европа (74, +6), Япония (77, +6).

Студ или слънце?

Всички сме гледали филми, в които героят измръзва и се налага ампутация на част от тялото. Наистина ужасяващо!

Освен ако не ходите често в планините или в северни държави обаче, би трябвало по-скоро да се притеснявате от слънцето на плажа.

Почти всеки човек получава слънчево изгаряне през лятото поне един път. То не изисква лечение в болница, но последствията биха могли да се окажат тежки - счита се, че честите слънчеви изгаряния могат да предизвикат рак на кожата.

Конкретни данни - през изминалата година 24 души са хоспитализирани в Англия заради измръзваме (22-ма от тях са мъже). При половината от тях е имало случаи на некроза на тъкан.

В същото време една трета от американците признават, че през изминалата година са получавали слънчево изгаряне.

Кое е по-опасно - кокаин или хероин?

Около 2500 зависими от кокаин умират в САЩ всяка година. Починалите от хероин са 2000. Въпреки това хероинът е по-смъртоносен, защото употребяващите го са много по-малко от тези, ползващи кокаин.

Вероятността да се предозира смъртоносно хероин е с 10 пъти по-голяма, отколкото при кокаина.

Трябва да се отчете и че при зависимите от наркотици се увеличава вероятността да починат от съпътстващи заболявания, като СПИН и дори пневмония, тъй като техните организми са прекалено изтощени и не могат да се справят с болести, така както независимите от наркотици.

Автобус или влак - кое е по-опасно?

Смъртните случаи при автобусни катастрофи в САЩ са 330 на година, а при влаковете едва 15. Статистиката обаче трябва да се разгледа по-внимателно. При автобуса се отчитат и жертвите в другото превозно средство, участвало в катастрофата.

Трябва да добавим и средно 340 души на година, които са убити, докато са пресичали жп релси (релсите се пресичат с шосета на над 220 000 места в САЩ).

В крайна сметка се оказва, че автобусите са по-сигурни, като се вземат предвид и изминатите мили - пътуващите с автобус в САЩ изминават около 6 милиарда мили на година, а тези с влак - около 150 милиарда. При въздушния транспорт се изминават около 600 милиарда мили на година, при средно около 50 жертви.

Мечка или светкавица

В последната година в САЩ има един смъртен случай след атака на мечка и един в Канада. Шансът да бъдете нападнат от мечка е много по-малък от този да ви удари гръм. От гръм в САЩ и Канада загиват по около 100 души на година.

Има и странни случаи за статистиката - гражданин на Северна Каролина пък имаше лошия късмет да бъде ударен от гръм през 2006 и нападнат от мечка през 2010. Той обаче имаше невероятни късмет да оцелее и в двата случая.

Прочита: 4620

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ светски новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.