Събота, 27 Юли 2024

Любопитно от света на футбола

Печат Е-мейл
05 Юли 2012

 Най-ранният гол в мач от световните първенства е отбелязан от чехословака Вацлав Масек в 16-ата секунда на мача срещу Мексико през 1962 г.

Най-късният гол е бил отбелязан в 119-ата минута от английския национал Дейвид Плат в мача срещу Белгия от втория кръг на турнира през 1990 г.

Най-бързият хеттрик принадлежи на унгареца Лазло Кис в мача срещу Салвадор през 1982 г., когато той бележи голове в 70-та, 74-та и 77-ма минута. Той също така е единственият резервен играч, който е отбелязвал хеттрик.

Най-старият играч, който е отбелязвал гол, е Роже Мила от Камерун, който се разписва във вратата на Русия през 1994-та на 42 години и 39 дни.

Най-младият играч, отбелязвал гол на световни първенства, е Кралят на футбола Пеле - той вкарва във вратата на Уелс през 1958 г., когато е само на 17 години и 239 дни.

Единствените играчи, които са се разписвали във всеки мач на отбора си (включително и финала), са бразилецът Жаирзиньо през 1970-та и Алсиде Гигия от Уругвай през 1950-та. Вторият участва само в 4 срещи, докато Жаирзиньо - в 6.

Най-бързият гол, отбелязван от резервен играч, принадлежи на датчанина Ебе Санд в мача срещу Нигерия от втория кръг на първенството през 1998-ма. Санд се разписва за победата на Дания с 4:1 само 16 секунди след като се е появил на терена.

Единствените играчи, които са отбелязвали голове в два финала на световни първенства, са Вава (Бразилия) през 1958-та и 1962-ра, Пеле (Бразилия) през 1958-ма и 1970-та и Паул Брайтнер (ФРГ) през 1974-та и 1982-ра година.

Първият играч, който бележи хеттрик в мач от световно първенство, е американецът Берт Патенод, който постига това през 1930-та година срещу Парагвай в първия кръг на турнира.

Единственият играч, който отбелязва четири гола в един мач и въпреки това отборът му губи, е полякът Ернст Вилимовски срещу Бразилия през 1938-ма година. Леонидис от бразилците също вкарва четири гола в този мач за победата на тима си с 6:5.

Единственият играч, който отбелязва голове за две различни държави, е Роберт Просинечки, играл за Югославия срещу ОАЕ през 1990-та и представлявал Хърватска през 1998-ма срещу Ямайка.

Първият автогол в историята на световните първенства е отбелязан от швейцареца Ернст Лотшер в мач от първия кръг срещу Германия през 1938-ма година.

Единственият играч, който отбелязва едновременно гол и автогол в един мач, е холандецът Ерни Брандс в мач от втория кръг на турнира срещу Италия през 1978-ма, който неговият отбор печели с 2:1.

Първият резервен играч, отбелязал гол на мондиал, е Хуан Басагерен, който вкарва последния гол за победата срещу Салвадор с 4:0 в Мексико '70.

Прочита: 5601

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ любопитни новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.