Сряда, 24 Юли 2024

Любовта не влияе върху дълголетието

Печат Е-мейл
07 Април 2011

 За да живее дълго, от човек не се изисква да бъде щастлив, да не изпитва никога притеснение и стрес или да не работи усърдно. В действителност съвсем наскоро мащабно 20-годишно проучване обори седем широко разпространени заблуди относно дълголетието.

"Изненадващо е колко често всеобщите схващания на учени и медии са погрешни", заключва Хауърд Фрийдман от университета на Калифорния, обобщил данни са повече от 1500 деца, които били 10-годишни през 1920 г. и чийто живот бил следен цели 80 години.

В своето проучване той твърди, че към широкоразпространените заблуди за това как да живеем по-дълго могат да се причислят (в някои случаи поне отчасти):

- Бракът не удължава живота на жените, за разлика от този на мъжете.

- Разводът също не влияе на дълголетието на нежния пол. Разведените жени живеят почти толкова, колкото омъжените.

- Отсъствието на стрес и тежка работа няма да ви помогне да живеете по-дълго. Дори напротив - отдадеността на това, с което се занимавате, е рецепта за дълголетие.

- Ранното започване на училище може да намали продължителността на живота, показва проучването. По-добре е човек да започне училище по-късно и вместо това да прекарва времето си с приятели.

- Домашният любимец няма да удължи значително живота, въпреки че може да подобри качеството му.

- Ветераните от войните умират по-млади, въпреки че това няма нищо общо с травма от военните действие. Те просто са склонни да възприемат нездравословни навици - като прекомерна консумация на алкохол, тютюнопушене и др.

- Любовта и загрижеността също не влияят осезаемо върху продължителността на човешкия живот, въпреки че подобряват чувството на благополучие. Богатият социален живот е предпоставка за дълголетие, но човек трябва добре да подбира своите приятели.

Прочита: 2882

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ света на любовта

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.