Събота, 27 Юли 2024

За 125 000 евро продадоха роклята на императрица Жозефин, за нощницата на Наполеон дадоха 51 250 евро

Печат Е-мейл
06 Декември 2011

 Кремава рокля от сатен на императрица Жозефина, изложена някога в Metropolitan Museum в Ню Йорк, постави световен рекорд по цена за подобна дреха. Тя бе продадена на търг за 125 000 евро във Фонтенбло от аукционната къща Osenat. На същия търг съвсем обикновена нощница на Наполеон достигна цена от 51 250 евро.

Роклята на императрицата, бродирана със сребърни и перлени мъниста, привлече голямо внимание и надмина очакванията да бъде продадена за между 60 000 и 80 000 евро.

Типичен пример за епохата Ампир, тя е с квадратно деколте, къси бухнали ръкави и талия под гърдите. Роклята е произведение на несъществуващата вече къща Augustin Picot, която била официален шивач на императорското семейство. Същата къща шиела и знамената на Наполеоновата армия.

За експертите тази рокля с почти детски размер показва, че Жозефина е била изключително дребна.

Прочита: 2904

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ любопитни новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.