Сряда, 08 Февруари 2023

Рядък син диамант за $6.4 млн.

Печат Е-мейл
09 Април 2010

 Рядък син диамант, който някога е бил част от колекцията на De Beers Милениум, беше продаден за 6.4 млн. долара на търг в Хонконг. Цената на диаманта надхвърля първоначално очакваното най-високо ниво, но не успя да постави нов рекорд.

Крушовидният 5.16-каратов диамант е първият скъпоценен камък от този вид, включен в колекцията на най-големия диамантен производител в света De Beers, представена в през 2000 г. в чест на хилядолетието, който е предложен на търг.

Аукционната къща Sotheby’s му беше поставила цена между 4.6 млн. долара и 5.8 млн. долара, а камъкът е продаден в Хонконг на лондонската търговка на скъпоценни камъни Алиса Мусайеф, която е доволна от цената.

Колекцията Милениум на De Beers съдържа 12 редки камъка и е събирана в продължение на десетилетия. Сините диаманти са сред най-редките скъпоценни камъни и дължат цвета си на присъствието на химичния елемент бор по време на образуването на камъка.

През май 2009 г. 7.03-каратов син диамант с формата на възглавница постави световен рекорд за цена на карат на търг на Sotheby’s в Женева, след като беше закупен от хонконгски колекционер за 9.48 млн. долара.

Прочита: 1951

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ света на лукса

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.