Вторник, 16 Август 2022

14 начина да се чувствате щастливи

Печат Е-мейл
15 Декември 2009
Чувството на истинска радост е нещо повече от приятно преживяване като слушане на дъжда, возене на скоростно влакче в лунапарка или срещане погледа на симпатичен непознат. То е чувство, което изпълва цялата душа и сърце. Радостта е в емоционалните моменти – миговете на успех, на свързване, в които истински оценяваме красотата и възкликваме: “Какъв щастливец съм, че съм жив!” Подобни моменти могат да ни споходят в пристъпи на блаженство или удовлетворение.
Няма да намерите радостта обаче нито в печелившите лотарийни билети, нито в пластичната хирургия за премахване на бръчки. Изследванията показват, че парите и красотата не са съществени източници на щастие. Според едно проучване, обстоятелствата в живота са само 10% от щастието. Около 40% от щастието ни се повлиява от това какво преднамерено правим, за да сме щастливи. А щастието и истинската радост вървят ръка за ръка.
Какво съветват експертите, за да увеличите радостите в живота си – и малките, и големите?
1. Отбелязвайте положителното
Експертите са съгласни, че оптимистите са по-щастливи. Тези, които гледат от добрата страна на нещата, преживяват повече щастие от онези, които се опитват да виждат нещата “такива, каквито са”. Това е процес, който учените наричат “смяна на рамката”. Ако се опитате да хвърлите положителна светлина върху негативните събития, може да превърнете неприятна ситуация в радостна.
Например, една жена скоро след омъжването си се оплакала на колежка, че мъжът й не знаел как да отделя прането - пускал бялото и цветното заедно в пералнята. Колежката й отбелязала, че той просто се опитва да й помогне. Когато жената говорила с мъжа си, той й обяснил, че иска да си поделят отговорностите, за да имат повече свободно време, което да прекарват заедно. Тя се научила да не забелязва грешките и да се наслаждава на прекараното време със съпруга си.
2. Бъдете благодарни
Може да звучи клиширано, но изследване открило, че хората, които редовно записват за какво са благодарни, показват по-високи нива на оптимизъм, ентусиазъм, учтивост и енергия и се чувстват по-добре като цяло по отношение на живота си.
3. Спомнете си за детето, което сте били
Способността на възрастните да преживяват искрена радост и ентусиазъм по отношение на живота се корени в това как са го правили като деца. Има пет ключови стъпки, които трябва да се случат по време на развитието на детето, за да му помогнат да се чувства щастливо в бъдеще.
Това са:
- да получи безусловна любов от значимите за него възрастни;
- да открие изблиците на чувства у някого по време на игра;
- да практикува изливането на чувствата си;
- да ги усъвършенства, подсилвайки увереността и самоуважението си;
- да получи признание от външния свят.
4. Бъдете мили
Случайните мили постъпки повишават чувството за щастие. Много са последствията от.
от това да покажеш доброта. Те ви правят по-щастливи и ви помагат да останете радостни. Дори само да сте свидетели на актове на доброта, лоялност или доблест, това повишава значително настроението ви и желанието да правите добри дела.
5. Прекарвайте време с близките си хора
Въпреки че богатият социален и романтичен живот не гарантира сам по себе си радост, той има влияние върху чувството за щастие. Скорошно изследване на студенти показва, че най-щастливите сред бях били тези, които са най-социални, прекарват по-малко време сами и имат здрави, подкрепящи взаимоотношения със семейството, приятелите и интимните си партньори.
6. Не се пренасищайте
Проблемът с истинската радост е, че е толкова хубава, че искате още и още от нея. Но това, което дарява радост веднъж, може да не подейства втори път. Ако обичате шоколадов сладолед, няма как да запазите възторга от първата хапка. Колкото повече го ядете, толкова по-малко радост ви носи. Невроните реагират на нови неща. Колкото повече се повтарят събитията, толкова повече се сливат с незабелязващия се фон.
7. Наслаждавайте се на всеки момент
Можете да усилите радостта, ако обръщате внимание на моментните удоволствия. Това може да е очевидно, но някои изследователи са го превърнали в цяла нова област на изучаване, посветена на повишаването на преживяното удоволствие и живеенето в настоящето. Начините да се насладите на преживяванията са много - да ги споделите с приятели, да се наслаждавате на похвалите от другите хора, да изострите възприятията си като се фокусирате силно върху нещо (например затворете очи, когато слушате любимата си музика) или напълно да се отдадете на нещо, което обичате да правите.
8. Движете се
Ако сте участвали в маратон, знаете, че физическите упражнения могат да ви накарат да се чувствате много радостни. Изследвания са показали, че упражненията са мощно средство за повдигане на настроението. Малко пилотно изследване открило, че 30 минути аеробика
на ден действат по-бързо от хапчета за понижаване на депресията.
9. Почивайте си
Спокойствието, тишината и уединението също могат да създадат радост и наслада, а и някои проучвания предполагат, че имаме вродена нужда да се усамотяваме от време на време. В изследване учените наблюдавали три бебета, които отвръщали или затваряли очите си в отговор на прекомерна стимулация. Майките, които разпознавали това поведение у бебетата си и им давали необходимото време за бездействие, имали по-щастливи деца.
10. Усмихвайте се
Доказано е, че дори само да се усмихвате и да изглеждате сякаш сте щастливи, това ще ви направи по-радостни. Даже само мускулните промени в лицето могат да повишат щастието, твърдят учени. Можем да го отдадем на “ефекта на поруменяването”. За да порозовеят скулите ви, трябва да се усмихвате. Мислете си, че ви предстои един страхотен ден. Това наистина работи, защото, ако се държите като по-щастлив човек, можете да преживеете всички позитивни социални последствия. Ще имате повече приятели, хората ще са по-мили с вас.
11. Преследвайте целите си
Ако имате няколко високи цели, които са важни за вас, съответстват с ценностната ви система и ви е приятно да работите за тях, това помага да повишите нивото на щастието. Проучване показва, че преследването на целите, без да е необходимо дори да ги постигате, увеличава радостта от живота.
12. „Потънете” в приятните дейности
Много силно щастие може да изникне, ако хората се оставят да “потънат”. Има се предвид тази форма на възторг и радост, която възниква, когато хората са толкова погълнати от дейност, която обичат да извършват, че тотално „потъват” в нея. Времето спира и те стават едно с това, което правят. Тези дейности са строго индивидуални за всеки – от бягане и скално катерене до писане, рисуване и свирене.
13. Използвайте силните си страни
Най-добрият
начин да се „потопите” в някаква дейност е да откриете силните си страни и да ги използвате. Първо трябва да откриете какви са те. След това променете живота си в служебен и личен план и свободното си време така, че да разгърнете тези силни страни и качества колкото може повече.
14. Открийте смисъла на живота си
Някои хора откриват смисъл в религията и духовността, други - в работата си. Намирането на собствения смисъл за живота може да е мисия, отнемаща целия ви живот, а не точно стратегия за постигане на радост, но, ако имате чувството, че живеете поради някаква причина, че животът ви има смисъл – това може да ви донесе най-истинската радост от всички.
Прочита: 2543

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.