Понеделник, 27 Май 2024

Уволниха ме! И сега какво?

Печат Е-мейл
25 Юни 2012

 Загубили сте работата си? Недейте да се отчайвате, това може да е възможност да се върнете към нещото, което винаги сте искали да правите. Ето няколко съвета как да се справите с тази неприятна ситуация и скоро отново да сте на линия с нова работа.

Потъгувайте, но продължете напред

Ще ви залеят много емоции, след като ви съобщят новината, повечето от тях, разбира се, ще са негативни. Да, вероятно други заслужават тази участ повече от вас. Да, вие и без това мразехте това място. Изкарайте яда си, ударете стената, нагазете някакви цветя, навикайте се на воля насаме, а след това се вземете в ръце и продължете напред. Ако носите неприятните спомени с вас дълго, това ще се отрази на търсенето на нова работа.

Подредете нужните документи за кандидатстване

Възможно е да сте актуализирали CV-то си скоро, но, ако не е така, погрижете се за това. Когато пишете резюме на предишните си длъжности, не изпадайте в сантиментални и оценъчни описания - говорете в цифри и проценти. Изтъкнете информацията, която ще смае следващите ви работодатели. Ако трябва, потърсете помощ в книги с такава насоченост или се свържете със специалист в областта.

Нека всички разберат, че си търсите работа

Повечето хора се срамуват, че са ги уволнили и пазят това в тайна, което е много грешен подход. Ще се учудите колко много хора са готови да ви помогнат бързо да си стъпите на краката. Кажете на цялото си семейство и приятели, че в момента сте на пазара на труда. Никога не знаете от коя шапка може да изскочи заек. След това започнете да проверявате старите си работни контакти. Човек, с когото сте работили и у когото сте оставили добро впечатление, той може да е новият ви работодател.

Търсете сред беглите познати

Първите стъпки бяха лесни, защото ставаше дума за хора, които познавате добре. Ще ви се наложи обаче да се срещнете и с много нови хора. Заговорете се с онези, с които само се поздравявате във фитнеса например. Отделете малко повече време, за да общувате с другите родители, докато взимате детето си от училище, използвайте въображението - има стотици хора, които познавате по лице. 80% от предложенията за нова работа идват от бегли познати.

Приемете търсенето на работа като работа

Това означава осем часа здраво бачкане в тази посока. Започнете с най-неприятните задачи. Водете телефонните разговори сутрин, когато сте най-енергични. Не се ограничавайте само с търсене в интернет. Изграждайте реални контакти, говорете с хора и потенциални работодатели, запишете се в агенции за намиране на работа. Отделяйте по четири часа на ден за четене на литература, свързана с позицията, към която се стремите. Да си търсите работа професионално не е длъжност, с която да се гордеете, но ако я вземете присърце, тя ще е най-кратката работа в живота ви.

Прочита: 3884

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.