Понеделник, 27 Май 2024

Сладоледът пристрастявал като кокаин

Печат Е-мейл
22 Май 2012

 Непреодолимото желание за сладолед е сравнимо с това на зависимите от кокаин, пише в. "Сънди телеграф", позовавайки се на резултатите от американско изследване, обхванало 151 тийнейджъри на възраст между 14 и 16 години.

Авторите на проучването от Орегонския изследователски институт са установили, че след ядене на сладкото изкушение мозъкът остава с желание за още. Същото се наблюдава при хора, които редовно употребяват кокаин, пише БТА.

Изследването подкрепя предишни проучвания, според които хората се пристрастяват към определени храни. Д-р Кайл Бъргър от изследователския екип обяснява, че преяждането с богати на мазнини или захар храни променя реакциите на мозъка, което води до понижено очакване за възнаграждение.

Този занижен модел се наблюдава при редовната употреба на наркотици - колкото по-често индивидът ги използва, толкова по-малко "възнаграждение" получава от тях. Чрез прекомерната употреба той се опитва да си осигури предишното ниво на задоволство.

Постоянната "свръхконсумация" на богати на мазнини и захар храни води до промени в реакциите на мозъка към тези продукти, подобни на тези при пристрастяването към наркотици.

Прочита: 2801

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.