Събота, 27 Юли 2024

Как да се измъкнем от неудобна ситуация

Печат Е-мейл
08 Март 2012

 Когато някой ви направи комплимент

Посещавате редовно фитнеса от известно време и съвестното ви отношение е започнало да ви се отблагодарява. Изглеждате страхотно и всички виждат това. Една вечер срещате стар приятел в бара и той също забелязва перфектния ви външен вид, като ви забива с искрен комплимент. Ако сте скромен тип, как бихте отговорили, без да звучите като пълен загубеняк? Съществуват моменти, в които най-простият отговор е най-доброто решение.

В такива ситуации едно обикновено "благодаря" ще ви свърши чудесна работа. Погледнете вашия приятел в очите, докато му благодарите, за да покажете, че сте искрен. Друг елегантен начин да отвърнете на комплимент е с реплика от сорта на "Благодаря, това значи много за мен", особено ако знаете, че този човек отбелязва положителни неща у другите само когато наистина е впечатлен. Безмълвният еквивалент на "благодаря" пък е приятелско потупване по рамото, с което ще му дадете да разбере, че оценявате думите му. И накрая можете да вкарате отговора си в някаква шега, която да бъде началото на разговора помежду ви. Така човекът срещу вас ще разбере, че е забелязал нещо, което е от значение за вас, а това ще го накара да се почувства добре.

Когато, без да искате, обидите някого

Разбирате, че бременната жена на ваш приятел иска да кръсти дъщеричката им Методка. Когато разказвате историята на други хора, казвате нещо като "Това име е брутално гадно, човек!". В този момент някой от компанията се обръща и казва обиден: "Ей, идиот, така се казва майка ми!" Как се отговаря в такава ситуация? Единият начин е да приложите самоирония. Можете да разкажете как никога не сте харесвали собственото си име и как самият вие сте си кръстили децата или кучето с някакви абсурдни имена. Хуморът често се оказва наш спасител, особено когато, без да искаме, сме обидили някого. Ако обаче не искате да се обиждате сам, просто се извинете, в което е включен изразът, че "не сте знаел". И не се опитвайте да се измъкнете по възможно най-балъшкия начин, като например да кажете: "Методка ли чу? Неее, аз казах Кирилка, пич". Да се направите на ударен, значи да покажете, че сте идиот, а това ще го забележат всички.

Когато въпросът "Как си?" предизвика потоп от оплаквания

В наши дни въпросът "Как си?" редовно се използва вместо "Здрасти". Дали хората изобщо се интересуват от здравословното ви състояние? Не, те просто ви поздравяват и очакват да им отвърнете нещо от сорта на "Добре, а ти?". Обаче по някаква причина винаги се намира един човек, който не знае този неписан закон и започва да ви засипва с историята на живота си. Как да реагирате, когато на поздрава "Как си?" ви отвърнат с "Ами, зле съм, жена ми ме напусна, откраднаха ми колата..."

Най-важното нещо е да се концентрирате върху проблема. Приятелят ви има 39 градуса температура? Попитайте го кога се е разболял, лекува ли се с нещо. Пригответе се да бъдете добър слушател. След като вече сте хванат в капана на историята, по-добре я изслушайте, за да не разбиете окончателно сърцето на човека, който разказва.

Прочита: 3018

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.