Събота, 27 Юли 2024

Глупавите признаци, по които хората ни преценяват

Печат Е-мейл
08 Март 2012

 Всички знаем за значението на първото впечатление, но също така знаем, че впоследствие то може коренно да се промени. Случва се да приемаме безкритично установени стереотипи, свързани с хората, и да ги преценяваме прибързано. Те също си вадят изводи за нас, най-често в зависимост от:

Мястото, където работим

Ако работата ни е доста скапана и никак не е престижна, понякога дори не казваме какво работим или чисто и просто лъжем за професията си при срещата с нови хора. Така е, защото сме сигурни, че те ще преценят личността ни според професията ни.

В същото време, ако сме от другата страна и видим например жена на средна възраст да работи на касата във верига за бързо хранене, веднага си мислим, че тя е необразована, неквалифицирана или нещо тотално се е объркало в живота й, за да работи на такова място. А причините могат да бъдат и други, но ние не мислим за тях. Но това няма да се промени. Хората винаги ще ви преценяват по професията ви, по образованието ви, по месечния ви доход и по начина, по който харчите парите си. Без дори да ги е грижа дали изкарвате тези средства по законен начин, или не.

Спането до късно

Някои хора стават с петлите и изглеждат така, сякаш са спали цяло денонощие. И имат енергия като за трима души. Направо да се чудиш откъде им идват силите.

Други никога не можем да се наспим и винаги се успиваме и закъсняваме. Може би затова хората остават с впечатлението, че който спи до късно, е мързелив и непродуктивен.

Асоциират тези хора с партита по цяла нощ, с наркотици, алкохол и несериозно поведение. А това изобщо не е задължително. Човек може да има нужда от повече сън и без да е купонясвал цяла нощ.

Просто някои хора имат различен режим. И не че спят повече от другите, средно 6-8 часа, а просто си лягат по-късно (защото не могат да заспят в 10 часа вечерта например) и по този начин целият им режим се променя. Но това не означава, че са мързеливи.

Техниката, която си купуваме

И ако преди години хората се съревноваваха по това кой има по-мощна аудио уредба и кой може да надуе звука на тонколоните по-силно, за да изкара акъла на съседите, то сега всичко се решава на база лаптопи и мобилни телефони.

И околните вече преценяват що за човек си по това дали си Mac person - дали притежаваш iPhone, Smartphone и т.н.

Мобилните телефони, както и лаптопите, са се превърнали повече в свидетелство за престиж и социален статус, отколкото в средство за комуникация и полезни вещи.

Къде пазаруваме

Е, как къде, в мола. Всички, независимо дали са мъже или жени, се интересуват от това каква марка са дрехите ви, обувките ви, аксесоарите. Никой не се интересува от това дали дадена дреха е пълен парцал и чантата е грозна, важното е на тях да има етикет с известна и скъпа марка.

По това какви дрехи си купувате и носите околните съдят и за това каква е професията ви, какъв е доходът ви и какъв човек сте. Ако се обличате с маркови костюми, сигурно веднага ще ви причислят към бизнесмените, адвокатите или политиците. Ще приемат, че имате стабилна професия, висок доход, че сте сериозен, организиран и спретнат човек. И може и да са прави.

Ако обаче се обличате с изтъркани дънки, пуловер и намачкана риза, сигурно ще ви помислят за бездомник, беден или пропаднал писател. Което изобщо не е задължително и може да се дължи на факта, че така ви е удобно да се обличате.

Начинът, по който се забавляваме

Изглежда за околните е много важно как се забавлявате и по това те преценяват какъв човек сте емоционално.

Ако единствените ви забавления са гледане на телевизия и компютърни игри, ще ви сметнат за скучен. Ако харесвате да ходите по барове, ще ви сметнат за пияница и несериозен. Ако постоянно сте заобиколен от дами и обичате да излизате с тях, ще ви излезе име на женкар и т.н.

Можем да ви кажем, че тези стереотипи никога няма да изчезнат и както другите преценяват вас, така и вие преценявате тях. Понякога дори без да се усетите. Доколко това има значение за вашия живот, вие можете да решите. Но истината е, че тези критерии са повърхностни, несериозни и често погрешни. Затова не се осланяйте само на тях. Общувайте с хората, за да ги опознаете, а не им обръщайте гръб само защото днес не са си изчистили обувките.

Прочита: 3256

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.