Сряда, 29 Ноември 2023

През нощта заключваме в ума спомените си от деня

Печат Е-мейл
20 Февруари 2012

 Дълбокият сън е много важен за преценката на приоритетите за следващия ден, но що се касае до паметта, най-важна е неговата цялост, установиха Ейша Ролс и нейният екип от Станфордския университет. Учените изследвали мишки, като използвали метода на оптогенетиката - техника, при която се променят някои нервни клетки по такъв начин, че да бъдат управлявани от светлината.

Ейша Ролс се съсредоточила над тези от тях, които играят съществена роля при прехода от сънно в будно състояние. Изследователите изпращали светлинни импулси към тези нервни клетки, като по този начин сънят на гризачите бил смущаван, без да бъде повлияно на неговото качество и времетраене. Мишките с прекъснат сън много по-трудно разпознавали предмети, с които отдавна били свикнали, отколкото тези, които не били смущавани през нощта.

"През деня ние трупаме спомени, обяснява Ролс, които през нощта трябва да подберем и да "заключим" в нашата памет. А този процес се извършва във фазата на дълбокия сън, така че всичко, което влияе в този период, се отразява върху съхраняването на информацията."

Когато сънят е фрагментиран, целият процес по фиксирането на спомените трябва да започне от нулата. Именно оттук идват и смущенията в паметта. Така че, за да я съхраним "в добра кондиция", ни е необходим един разумен минимум от непрекъснат сън, заключават британските учени.

Прочита: 2573

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.