Понеделник, 21 Юни 2021

Защо да разклащаме виното в чашата?

Печат Е-мейл
25 Ноември 2011

 Любителите на виното, които разклащат чашата си в кръг, използват физиката на технологията на вълните, за да освободят аромата, обявиха швейцарски учени, цитирани от в. "Дейли телеграф".

За да разкрие загадките на процеса, който позволява на познавачите да се наслаждават на аромата на виното, д-р Мохамед Фархад от Швейцарския федерален технологичен институт изследва вълните, генерирани по вътрешния ръб на чашата. Физиците наричат този процес прозаично - "орбитално разклащане".

Специалистите по флуидите отдавна знаят, че той разбива движещата се течност, увлича в нея кислород от въздуха и засилва аромата. Това, което не знаеха, беше как точно се смесват течността и кислородът.

"При движението на вълната по стената на чашата течността се измества напред-назад от дъното към върха и от центъра към периферията. Този помпащ механизъм, предизвикан от вълната, е по-изразен край свободната повърхност и близо до стената и това засилва смесването", обясни д-р Фархад.

Той установи също, че за "дадена форма на чашата смесването и насищането с кислород могат да бъдат оптимизирани с подходящ избор на диаметъра на клатене и скоростта на въртене".

Интуитивното и ефикасно движение от разклащането на виното е вдъхновило инженери в областта на биофармацевтиката, подчерта д-р Фархад. Те слагат клетъчни култури в големи цилиндрични контейнери - биореактори, които се разклащат по подобен начин като чаша вино.

Прочита: 2032

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.