Четвъртък, 23 Май 2024

Най-влиятелните градове днес и след девет години

Печат Е-мейл
16 Май 2011

 Ню Йорк остава най-добрият за живеене град в света, показва годишното проучване на консултантската компания Knight Frank сред 40 мегаполиса.

Както и при предишните си проучвания, компанията оцени политическото влияние, икономическата активност, качеството на живота и интелектуалния живот и влияние. През тази година 16 града се изкачиха в класацията, а 14 загубиха позиции.

Най-много размествания предизвика икономическата ситуация. Преминаването на икономическата мощ от Запад на Изток се изрази в това, че осем от тринадесет града, които се изкачиха по този показател, са в Азия, начело с Шанхай и Куала Лумпур.

Ню Йорк остава най-добрият град за живеене в света, заемайки първо място по икономическа активност и световно влияние.

Най-силно политическо влияние, разбираемо, има Вашингтон.

Най-високо качество на живот предлага Париж.

А самата челна десетка се подреди така:

1. Ню Йорк

2. Лондон

3. Париж

4. Токио

5. Брюксел

6. Лос Анджелис

7. Сингапур

8. Пекин

9. Торонто

10. Берлин

Превъзходството на западните градове е подложено на все по-силно предизвикателство от страна на развиващите се центрове на деловата активност в страни като Китай, Индия, Бразилия и Русия. С най-добри перспективи са Москва, Мумбай и Сао Паулу.

Господството на Ню Йорк и Лондон ще продължи още дълго, като те ще си разменят първото място. Едва след около 10 години те ще се сблъскат с конкуренцията на Пекин и Шанхай, а Мумбай ще е седмият най-голям финансов център.

В резултат - градовете в Европа ще слизат все по-надолу в класацията.

Прочита: 2280

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.