Събота, 22 Юни 2024

Шерил Сандберг - жената зад успеха на Facebook

Печат Е-мейл
07 Февруари 2012

Шерил СандбергМарк Зукърбърг може и да е лицето на Facebook, но Шерил Сандберг има голяма заслуга за успеха на компанията. Тя е главен оперативен директор на Facebook и е най-добре платеният служител на социалната мрежа. Общата сума от нейната заплата и печалбата й от фондовата борса за миналата година е 30.87 милиона долара, което ще я превърне в една от най-богатите жени в света, след като компанията стане публична.

Сандберг е учила икономика в Харвард, където среща Лорънс Самърс, бивш финансов министър на САЩ. Той, ако си спомняте от филма "Социалната мрежа", е бил президент на Харвард, когато Зукърбърг е бил студент там. Самърс става неин ментор и след като напуска университета, за да управлява Световната банка, той я наема, което е огромна крачка в нейната кариера.

Сандберг работи за Google, когато се среща със Зукърбърг. Те се запознават на коледно парти през 2007 г. Срещат се отново в Давос пред 2008 г. и през март същата година Facebook обяви, че тя ще бъде новият главен оперативен директор на компанията, напускайки Google.

Facebook невинаги е бил на Уолстрийт. Когато Сандберг започва, компанията има само 70 милиона потребители и губи пари. Четири години по-късно компанията променя курса - с над 800 милиона членове, тя е доходоносна и скоро ще стане публична. Шерил отговаря за всичко, с изключение на продукта - който е дете на Зукърбърг. Сандберг се занимава с деловата дейност, включително продажби, маркетинг, бизнес развитие, човешки ресурси, връзки с обществеността.

Шерил е омъжена за Дейвид Голдбърг, главен изпълнителен директор на Survey Monkey. Те имат две деца и трябва да се справят едновременно с отговорностите на родителството и изискванията на работата.

Споделянето на задълженията към децата й позволява да продължава да се развива в кариерата. Както миналата година сподели: "Най-важното решение, което ще направите в кариерата си, е за кого ще се омъжите."

Работещата майка призна също: "Понякога се чувствам виновна, че работя заради децата ми". Но тя съветва жените да не се отказват от кариерите си: "Не се отказвайте преди да напуснете. Не напускайте работа, за да имате деца и не се връщайте, защото не сте получили мястото, което сте искали, преди да напуснете".

През декември 2010 г. Шерил изнесе реч на тема "Защо има твърде малко жени лидери" в TED. Според данните, които сподели, от 190 държавни глави по света само 9 са жени. Представители на нежния пол са и само 13% от парламентаристите и 16% от топмениджърите на големите компании. И дори в света на благотворителността, свят, за който често си мислим, че се ръководи от повече жени, жените на върха са 20%.

Причините според Шерил са няколко - жените систематично подценяват собствените си способности (метафората за сядането на масата, а не в края на залата при преговори), дилемата работа или семейство и отказа преди реалния отказ (или как жените престават да търсят и оползотворяват възможности много преди да им се наложи да спрат да работят за известно време поради раждането на деца, например).

"Имаме нужда от жени на всички равнища, включително на върха, за да променят динамиката, реорганизират разговора, за да се уверим, че гласовете на жените се чуват, а не се пренебрегват и игнорират", сподели тя пред завършващите в колежа Barnard.

Прочита: 2498

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересно от света

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.