Четвъртък, 29 Февруари 2024

За 48 часа Камерън смени със салати, йогурт и мюсли колбасите, пържените картофи и боба в барчето на Даунинг стрийт 10

Печат Е-мейл
28 Май 2010

Дейвид КамерънСалати и йогурт с мюсли сменят колбасите, пържените картофи и боба в менюто в кухнята на Даунинг стрийт 10 - най-отчетливият знак за смяната на режима в сърцето на британското управление, коментира Патрик Хенеси във в. “Сънди телеграф”. 48 часа след напускането на Гордън Браун и смяната му с Дейвид Камерън, съпътствана и със смяна на съветниците, на смаяния персонал в барчето в подземието бе съобщено, че не предлага “достатъчно здравословна” храна.


Друго ярко проявление на новата епоха на коалиционното правителство е Стив Хилтън, главният стратег на Камерън. С бръсната глава и неофициално облекло той е бил забелязан да се разхожда из “Номер 10” по чорапи, за ужас на държавните служители, свикнали на по-официални обноски.
Новият екип също така дискретно “скри” сребърните прибори и по-претенциозните мебели, за да не попадат в обектива на телевизионните екипи, канени на Даунинг стрийт 10 за пресконференции и други изяви.


Идеята е да се създаде по-аскетичен фон за новините от централата на премиера във време на финансови затруднения, когато новото правителство ще трябва да въведе редица болезнени мерки, за да намали огромния бюджетен дефицит на Великобритания.


Най-отчетливата промяна обаче се наблюдава в барчето, обичано от поколения от персонала на Даунинг стрийт 10 - малко помещение, разположено под коридора, който свързва вестибюла на “Номер 10” със стаята за заседания на кабинета. В него има места само за 15 души. Повечето служители си купуват храна и си я отнасят на бюрата. По времето на Браун, който обитаваше “Номер 10” от юни 2007 г. до този месец, основното меню там включваше колбаси, боб с пържени картофи, ориз с къри, овчарски пай с пържени картофи, мусака с пържени картофи и свинско в сладко-кисел сос с ориз. Този подбор беше достатъчен, за да задоволи непретенциозния вкус на бившия премиер. В петък обикновено се сервираше риба с пържени картофи.


Само че помощничка на един от близките съветници на Камерън се оплакала от липсата на здравословна храна, с което предизвикала паническо търсене на нови предложения за алтернативно меню. Твърди се, че е намерено решение, като барчето започнало да носи кутии със салата и йогурт с мюсли от по-големия бюфет на канцеларията на кабинета, намираща се в съседство.


“Навсякъде се правят промени - от Стив Хилтън, който се шляе по чорапи, до кутиите със салати в барчето”, коментира вътрешен човек. “Едно момиче слязло долу и казало на персонала, че не сервира достатъчно здравословна храна. За Браун и неговите хора си беше достатъчно добра. В Белия дом при Бил Клинтън си имаха котарака Сокс. Сега си имаме наша версия”.


Браун работеше със съветниците си в по-официална обстановка. Всички винаги бяха с костюми и вратовръзки. Един от бившите му сътрудници разказва: “Никой не би тръгнал да се разхожда по чорапи. Гордън би сметнал това за наистина много странно.”


Камерън, чийто екип от консерватори обитава “Номер 10”, докато Ник Клег и неговите помощници либералдемократи са настанени в канцеларията на правителството, планира да се пренесе тази седмица с младото си семейство от дома си в Западен Лондон в жилищната част на Даунинг стрийт 10, съобщи самият той пред “Дейли телеграф”.


Освен това той намали отряда от охранители, който съпътстваше неговите предшественици, и обеща да изминава пеша краткото разстояние от Даунинг стрийт до Камарата на общините “винаги, когато може”.


Преди няколко дни говорител на правителството потвърди, че Камерън заедно с жена си Саманта и децата си - шестгодишната Нанси и четиригодишния Артър, ще се нанесат на Даунинг стрийт. Те вероятно ще останат в по-малкия апартамент на номер 10, докато траят някои преустройства на номер 11 - в кухнята, както и “освежителен ремонт” на жилищната част, която е по-голяма от тази на номер 10.
Всички разходи за ремонт, които надхвърлят стандартния бюджет, определен за тази цел, ще бъдат заплатени от семейство Камерън.

Прочита: 2189

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересно от света

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.