Събота, 27 Юли 2024

Рекорд за Гинес: България в историята с 333 гайди на една сцена

Печат Е-мейл
18 Май 2012

 Световен рекорд за Гинес с 333 гайди беше поставен миналата вечер в зала 1 на НДК. Събитието беше реализирано с помощта на фондация "Изкуството да живееш".

Това е първият подобен рекорд, поставен в България, и единадесетият за фондацията, която вече е организирала мероприятия с 3000 акордеона в Русия и 1500 цитри в Индия.

Световният рекорд беше поставен в чест на индиеца Шри Шри Рави Шанкар, който е специален гост на събитието.

"За мен е чест да дойда в страната на розите за втори път", каза Шри Шри Рави Шанкар в София. Вие сте част от моята мечта - едно световно семейство. Живеем в свят на технологиите, а в него ние сме едно просто технологично село. Трябва да станем глобално семейство. Вие имате култура и традиции, които тряб-ва да запазите. Затова днес правим този световен рекорд, за да запазим културата на България", каза индийският хуманитарен и духовен деец.

Шри Шри беше поздравен от певицата Деси Добрева, която изпя песента "Българска роза" на индийския гуру. За първи път той показа методи за медитация и избавяне от стреса. Близо 4000 души в залата затвориха очи и се отърсиха от лошите мисли, пречиствайки ума си с няколко прости техники.

След това прозвучаха гайдарите с най-народния звук - родопската каба гайда. 333-ма гайдари, малки и големи, от гайдарски школи в Южна България - Тракия и Странджа, и Североизточна България - Лудогорието и Добруджа, прокънтяха в центъра на столицата.

Прочита: 3145

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересно от България

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.