Събота, 27 Юли 2024

Седенето скъсява живота

Печат Е-мейл
08 Май 2012

 Учените продължават да намират нови и нови доказателства, че прекарването на много време седнал е вредно. То не ни убива директно, но скъсява живота ни, което никак не е гот. Статистика, изнесена в New York Times, показва, че всеки час, прекаран в гледане на телевизия, скъсява живота ни с 22 минути (това важи за мъжете, докато при жените е много по-малко).

Мъжете, които гледат редовно телевизия, живеят средно с 1.8 години по-малко от тези, които не гледат. Не става дума само за гледането на телевизия. Седенето по цял ден в офиса също е вредно. То ни прави по-дебели, по-слаби и увеличава шанса да се разболеем. За съжаление на всички ни се налага да го правим, но проучванията са недвусмислени.

Според учените разликата между хората, които ядат наистина малко, но са пълни, и тези, които си хапват и остават слаби, идва от това, че едните седят повече от другите. Излиза, че това дали някой е дебел, или не, не зависи толкова от спортните упражнения, а от ежедневните движения и седенето.

Според физиотерапевта Марк Хамилтън, докато седим, нервните сигнали на мускулите спадат постоянно, докато накрая в тях спират да потичат каквито и да е импулси. Това води до сериозно нарушение в метаболизма. Скоростта, с която тялото изгаря мазнини, намалява три пъти в сравнение с моментите, когато ходим. Ефективността на отделяния в кръвта инсулин също се влошава, което води да риск от развиване на диабет от втори тип. Не на последно място има и сериозен риск от затлъстяване. Ензимите, които разграждат липидите,  спират да са на ниво и карат холестерола ни да се покачва.

Най-лошото е, че не можем да се преборим с тези негативни ефекти, като тренираме от време на време. Дори и редовно да се упражнявате, ако седите по много всеки ден, животът си продължава да се скъсява. Все пак има и добри новини - не е нужно всяка седмица да правите по един маратон, за да неутрализирате седенето. Не е нужно и да си закарате пътека за тичане в офиса.

Достатъчно е на всеки час-два да се изправяте за мъничко и да се разхождате. Ако сте много заети, можете просто да се изправите за няколко минути и да продължите да работите. Според проучвания, направени в Австралия, това да се раздвижвате от време на време е в пъти по-здравословно, отколкото да седите по цял ден, затова е крайно време да вдигнете трибуквието от стола и да се разходите малко.

Прочита: 4766

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.