Вторник, 05 Март 2024

Истинска любов вместо лекарства

Печат Е-мейл
21 Февруари 2012

 Истинската, страстна любов действа болкоуспокояващо, откриха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл". Наоми Айзенбъргър от Калифорнийския университет изследвала 17 жени, които реагирали по-безчувствено на убождания, когато съзерцавали снимки на човека, когото силно обичат. И обратно - чувството им на дискомфорт растяло, когато разглеждали фотоси на непознати, на паяци и на други неприятни гледки.

Откритието на Айзенбъргър ще позволи да се разкрият механизмите, при които действат емоциите в различните дялове на мозъка и как те да бъдат използвани, за да бъдат преодолени неприятните възприятия.

"Опитите показаха, че когато ви предстои да изпитате някаква болезнена манипулация, по-добре е това да става в присъствието на обичан човек, или най-малкото на негова снимка", каза Наоми Айзенбъргър.

Нейният екип подложил на убождания 17 жени със стабилни партньори в живота, като същевременно били подложени на ядрено-магнитни скенери. По време на експеримента им били показвани разнообразни снимки - от тези на любимия човек до тези на неутрални предмети или на неприятни животни.

Жените трябвало да дадат оценка на изпитаната болка по двадесетобална скала. Те регистрирали значително по-ниски стойности при вида на любимия. Изследователите установили засилена активност в областта на вентромедиалния префронтален кортекс, който се свързва обикновено с чувството за сигурност. Колкото по-дълга била връзката на изследваните с партньора, толкова по-устойчиви били на болката тестваните дами. Именно този дял на мозъка инхибира болкоуспокояващите съставки, заключават учените.

Прочита: 4313

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.