Събота, 08 Май 2021

Аналгинът убива кръвните клетки

Печат Е-мейл
13 Ноември 2011

 Преди да изпиете няколко аналгина наведнъж при поредния пристъп на главоболие, замислете се дали това превърнало се в ритуал действие наистина ви помага. Ако главоболието е предизвикано от повишено кръвно налягане например, аналгинът не помага. Но големи дози от него вредят.

Знае се, че приемът на аналгин пряко повлиява на дейността на костния мозък и оказва възпиращ ефект върху интензивността, с която се образуват новите кръвни клетки.

Според изследване, проведено от група американски учени, ежедневният прием на пет таблетки аналгин само за период от един месец изменя драстично състава на кръвта. Това, от своя страна, оказва неблагоприятно въздействие на всички органи и системи в човешкото тяло.

Ако дозите са още по-големи, може да се говори дори за смъртна опасност.

В голяма степен предозирането на който и да е препарат поражда подобен риск. Вредна може да бъде дори аскорбиновата киселина, ако с нея се злоупотребява. Учените припомнят, че от лекарство всеки продукт може да се превърне в отрова, ако не се спазва препоръчителната дозировка.

Когато става дума за аналгина, както и за останалите болкоуспокояващи препарати, под внимание трябва да се вземе и обстоятелството, че те отстраняват само последствията, но не и конкретната причина за появата на неразположението.

Прочита: 2931

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.