Петък, 09 Юни 2023

Какво не знаем за котките

Печат Е-мейл
06 Юни 2011

 Един от най-предпочитаните домашни любимци е котката. С харизматичното си присъствие и грациозна походка тя моментално печели сърцата на милиони стопани по света. Какво обаче не знаем за нея? Следват няколко любопитни факта.

Котките прекарват 2/3 от денонощието в сън, 1/3 от будното време в самопочистване. Това означава, че една 9-годишна котка е била будна само 3 години от живота си, като цяла една година само се е чистила.

Всяка година близо четири милиона котки биват изядени в Азия.

Мозъкът на котките биологично повече си прилича с човешкия, отколкото този на кучетата. Хората и котките имат идентични части в мозъка, които се свързват с емоциите.

Котките могат да издават 100 вида звуци, докато кучетата само 10. По време на испанската инквизиция папа Инокентий VIII осъдил котките като зло и хиляди били изгорени. Това довело до масовата поява на плъхове сред население, което изострило последиците от Черната смърт. Котката може да скочи до пет пъти повече от дължината на тялото й.

В Древен Египет, когато умирала домашна котка, цялото семейство извършвало ритуал по мумифицирането й. Поставяла й се специална дървен маска,като тялото й се погребвало в семейната гробница. Ако в Европа и Северна Америка се смята, че черната котка носи нещастие, то в Австралия и Великобритания тя е на късмет.

В оригиналната италианска приказка за Пепеляшка феята е котка.

Много котки могат да намерят сами пътя си до дома. Учените обясняват това със способността им да се ориентират по ъгъла, под който пада слънчевата светлина, или чрез магнитни клетки в мозъка им, които играят ролята на компас. В Япония има вярване, че след като котката умре, тя се превръща в супер дух.

Сърцето на котката бие два пъти по-бързо от това на човека. И за разлика от него тя се поти само през лапите.

Някои котки могат да усетят земетресение близо 10 минути преди то да се случи, защото са изключително чувствителни към вибрации.

Прочита: 3496

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ любопитни новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.