Понеделник, 26 Февруари 2024

Екстремният секс може да заличи паметта ви

Печат Е-мейл
18 Октомври 2011

 Американски медици предупреждават, че екстремният секс може да заличи временно паметта ви, пише в. "Дейли мейл". Изданието цитира случай с 54-годишна жена, пристигнала по спешност в болница във Вашингтон.


Пациентката била в паника, защото току-що имала много интензивен секс със съпруга си и изгубила спомен от последните 24 часа. Това рядко увреждане се нарича "трансиентна глобална амнезия". То е временно, но може да причини големи проблеми на пострадалите. Успокоителното в случая е, че мозъкът не претърпява трайни увреждания, както установили медиците от Джорджтаунската университетска болница, където била настанена 54-годишната жена.

Учените още не могат да установят кой е факторът, отключващ механизма, предизвикващ амнезията. Някои считат, че тя се дължи на зле действащи клапи. Вместо да се затворят, те остават отворени и позволяват на налягането в стомаха да изтласка към сърцето бедна на кислород кръв. Тя прониква в участъка на мозъка, който контролира спомените, и оттук възниквали проблемите.

"Засечката" не е опасна като инсулта, например, но предизвиква голяма паника сред пациентите. След няколко часа те възстановяват паметта си. Случаите с подобна амнезия са много редки - годишно се регистрират от един до пет казуса на сто хиляди население.

Но не само екстремният секс може временно да изтрие паметта ви. Подобни проблеми възниквали и при хора, вдигащи тежести, и при голямо напрягане в тоалетната.

Най-рисковата група е сред по-възрастните в отрязъка 50-60 години. Медиците предупреждават, че при всяка загуба на памет трябва веднага да се потърси медицинска помощ, защото това може да бъде признак за нещо много по-сериозно, като инсулт.

Прочита: 2858

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.