Понеделник, 15 Юли 2024

От дима "втора употреба" тийнейджърите губят слуха си

Печат Е-мейл
26 Юли 2011

 Според изследването често пасивното пушене е достатъчно, за да увреди способността на младежите да разбират чуждата реч

Пасивното пушене, на което са подложени в средата си тийнейджърите, почти удвоява риска да увредят и дори напълно да загубят слуха си, алармира американско изследване. Резултатите от проучване сред 1500 американчета на възраст между 12 и 19 години са категорични - димът "втора употреба" директно уврежда ушите. Колкото по-голямо е излагането на задимена среда, толкова по-големи са впоследствие и пораженията.

Засега изследователите не са установили със сигурност как точно цигареният дим понижава слуха на тийнейджърите и чие влияние в това отношение е по-голямо - на катраните или на никотина, съдържащи се в тютюна. Те обаче са сигурни във връзката.

При 40% от 800 тийнейджъри в изследването, изложени на чуждия дим, учените установили отявлени слухови проблеми - в сравнение с 25% от 750, които не били подложени на цигарен дим.

Същевременно много малко - по-малко от 1/5 от засегнатите тийнейджъри, съзнавали, че имат проблем с чуването. Причината е, че леката загуба на слуха невинаги се усеща.

Тестове обаче разкрили, че подрастващите се "мъчат" да хванат високите и ниските тонове.

Според изследването често пасивното пушене е достатъчно, за да увреди способността на младежите да разбират чуждата реч. Димът увеличава опасността от инфекции на средното ухо. Той може да повлияе върху кръвоснабдяването на ухото, причинявайки сериозни промени.

В наши дни много тийнейджъри са принудени да вдишват дима от цигарите на активните пушачи около тях - съученици, приятели, родители. Много деца пък израстват от малки в семейства на пушачи.

Прочита: 2539

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.