Понеделник, 17 Май 2021

Цигарите са полезни - поне в пет случая

Печат Е-мейл
26 Юли 2011

 

 Да, всички са чували стократно колко са вредни цигарите, но има и някои случаи, в които те могат да помогнат - по причини, както се казва, необясними за науката.

Въпреки че в дългосрочен план цигарите могат да поразят по най-ужасяващ начин организма и да доведат до преждевременна смърт, има пет възможни ползи от пушенето, които изброява "Лайв сайънс".

1. Пушенето намалява риска от операция за смяна на коляното

Много пушачи са готови да се разорят вместо да откажат цигарите, но поне ще си спестят скъпа операция на коляното. Изненадващи резултати от ново изследване разкриват, че рискът да им се наложи да сменят изцяло коляното си е доста по-малък.

Каква може да е връзката? Ами, подобни неща се налагат много по-често на хора, които водят здравословен начин на живот като например редовно правят джогинг. Или пък на хората със затлъстяване, какъвто проблем пушачите рядко имат.

При възрастните пък е установен лек защитен ефект по отношение на остеопорозата. Според учените е възможно никотинът в тютюна да предотвратява разграждането на костната тъкан и хрущялите.

2. Пушенето намалява риска от Паркинсон

Редица изследвания доказват подобна странна връзка - дългогодишните пушачи изглежда имат някаква защита срещу болестта на Паркинсон и това не се дължи на факта, че много от тях умират преждевременно по други причини.

Най-скорошното мащабно проучване открива, че броят на годините, прекарани в пушене, а не броят на цигарите на ден, оказват по-силен защитен ефект.

Учени от Харвард са сред първите, предоставили стабилни доказателства. Според изследване от 2007 г. ефектът намалява след отказване на вредния иначе навик. Разбира се, те заключaват научно, че си нямат и представа защо това е така.

3. Пушенето намалява риска от затлъстяване

Това го знаят от практиката повечето пушачи - спрат ли цигарите, започват да трупат килограмите. Всъщност известно е от векове - още на племената в предколумбовата Америка. Никотинът в цигарения дим потиска апетита.

Неслучайно тютюневите компании от 20-те рекламират цигарите на жените именно с обещанието, че благодарение на тях ще се вталят.

Редица проучвания потвърждават, че възвръщането на килограмите е една от главните психологически пречки пред отказването на цигарите - на второ място единствено след непреодолимото пристрастяване.

Тази взаимовръзка обаче е сложна. Самият никотин както потиска, така и стимулира апетита, но пушенето предизвиква промени в навиците, които карат хората да похапват по-малко. Освен това вкусът на цигарите в устата прави и храната по-безвкусна, което допълнително потиска глада.

Никотинът въздейства върху частта от мозъка, наречена хипоталамус, поне при опитните мишки, както показва изследване на Йейл от юни.

Разбира се, никой уважаващ себе си лекар не би предписал цигари на пациентите с проблеми в теглото, като се има предвид токсичният им багаж.

4. Пушенето намалява риска от смърт след инфаркт

В сравнение с непушачите, при пушещите, преживели инфаркт, се наблюдава по-ниска смъртност, както и по-добро реагиране на два вида терапии за премахване на плаката от артериите - ангиопластика и фибринолитична терапия.

Има обаче "врътка" - при пушачите именно димът води до натрупване на мазнини и плака по стените на артериите и до стесняването им, така че, според една от теориите, те получават първия си инфаркт на много по-ранна възраст (средно 10 години по-рано), когато организмът им все още има сили да се справи.

Според изследване от 2005 г. възрастта не е единственото обяснение за този ефект и парадоксът все още съществува. Засега няма други теории.

5. При пушачите лекарството клопидогрел действа по-добре

Това е лекарствен продукт, който потиска слепването на тромбоцитите и така намалява опасността от развитие на тромби, предизвикващи запушване на кръвоносните съдове, което води до инсулти и инфаркти.

Изглежда цигарите му помагат да си върши работата.

Корейско изследване от миналата година надгражда откритието на харвардски учени от 2009 г., че поне от 10 цигари на ден... има полза. Изглежда нещо в дима активира определени протеини (цитохроми), които "задействат" клопидогрела.

Отново - нито един лекар не ще прибегне до такава рецепта, но тази и останалите ползи от пушенето разкриват, че все пак тютюнът, като много други токсични растения, може да има и терапевтична стойност.

Прочита: 2761

Коментари (1)

...
kakwa glupost kakwo 4udo Kolko li sa platili fabrikantite na cigari za tazi lazliwa informaciq
ilieva , 27 юли 2011 14:52

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.