Неделя, 20 Юни 2021

Опасностите на пътя – автомобилните крадци

Печат Е-мейл
25 Януари 2012

 Преди да се отправим на пътешествие със своите автомобили, добре е да помислим за евентуалните рискове, свързани с пътуването, а именно – автомобилните крадци. Как да опазим своя автомобил, а защо не и своя живот?

Опознай врага си

Най-разпросранените хитрини, които използват автокрадците са:

• Авария – това е най-използваният метод, който се прилага най-често през ноща и на места без сериозен трафик. Мошениците паркират своите автомобили край пътя и сигнализират за помощ. Вариантите могат да бъдат разнообразни – в зависимост от фантазията на грабитетя. В повечето случаи, откликналият на помощ самарянин (жертвата) остава без своя автомобил, портфейл и бижута.

• Отвличане на вниманието – в много от случаите, автокрадците изнасят истинска театрална постановка, заслужаваща награда. Един или няколко от грабителите отвличат вниманието на жертвата, докато останалите спокойно ограбват оставения без надзор автомобил. В най-лошия случай се сбогувате и с автомобила си, ако сте имали неблагоразумието да оставите ключовете на таблото.

• Атомобилен сблъсък – внезапно във вашия автомобил се удря друг. Нормалната реакция на всеки шофьор е да излезне да огледа щетите и да поиска обяснение за случилото се. Познайте какъв ще е следващият ход на автокрадците...

• Сигнал за повреда – шофьорът до вас настойчиво ви сигнализира (предимно с клаксона или фаровете), че е установил някаква повреда по вашия автомобил и ви приканва да отбиете. В повечето случаи, стъписаният водач спира автомобила за оглед. В следващите няколко минути, вероятността да остане без автомобил не е за пренебрегване..

• Причакване - често се случва грабителят да следи набелязния шофьор до неговия гараж или дом. От психологическа гледна точка, потенциалната жертва е с намалена бдителност (все пак съм си у дома и няма какво да ми се случи), а това може да му коства много.

Как да минимизираме риска от грабеж?

Разбира се , никой не може на 100% да се застрахова от грабежи, но ако спазваме някои съвети, този риск ще клони към нулата:

• Заключени врати, вдигнати стъкла.

• Винаги носете със себе си мобилния телефон.

• Ибягвайте да пътувате сами.

• Паркирайте на осветени места.

• Избягвайте да оказвате помощ на шофьори на безлюдни места.

• Поддържайте автомобила си в изрядно техническо състояние.

Ще представим няколко факти за автомобилните грабежи, които е желателно да вземете на предвид, когато ви предстои пътешествие:

• Голяма част от грабежите се извършват между 20 и 23 часа.

• Половината от грабежите се извършват през уикенда.

• 27% от грабежите се извършват през месец Декември.

• Най-популярните места на автокрадците са паркингите, градските улици, околностите на градовете, бензиностанции.

И накрая – ако престъпникът е въоръжен, не се опитвайте да се съпротивлявате, а позвънете незабавно в полицията. Помнете – вие ще имате и друг автомобил, но не и друг живот!

Прочита: 2143

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.