Неделя, 16 Май 2021

Ако се будите за кратко, означава, че спите добре

Печат Е-мейл
17 Юни 2011

 Сънят е изключително важен за възстановяването на организма, но за мнозина спокойните нощи са рядкост, а умората на следващия ден - обичайно явление.

"Дойче веле" запознава с основните правила за постигането на здрав сън:

Основно изискване е вслушването в потребностите на тялото, тъй като съществуват няколко различни типове "спящи". На някои са им достатъчни и четири часа сън, други имат нужда от между 8 и 10 часа в леглото. При това не става дума за часа, в който се ляга, а за сменящите се фази на съня - дълбокия сън и така наречената РЕМ-фаза, известна с бързите очни движения.

Бързаци и поспаланковци

Дълбокият сън е предназначен за физическото възстановяване, а другият - за духовното, тъй като именно в тази фаза се сънува и се преработват събитията от деня. Важна разлика между спящите кратко и по-сънливите е, че хората от първия тип изпадат по-бързо в дълбок сън и така се възстановяват по-бързо.

Събужданията за кратко през нощта са част от здравия сън. Тези паузи често са толкова кратки, че сутрин изобщо не ги помним. Този, който се буди два до три пъти, не страда от смущения в съня. Според експертите те са факт едва тогава, когато качеството на съня спада заради честите събуждания. Което може да е временно и да се дължи на възпаления или болки, или да е дългосрочно и причината за него да са дихателни или двигателни проблеми. Още една от важните причини за влошения сън може да бъде стресът. Правилото в този случай е следното - този, който в продължение на месец има по четири пъти седмично смущения в съня, трябва да се прегледа.

Мислите пречат на съня

Стресът или други психосоматични заболявания влияят особено силно на качеството на съня.

"Стресът е една от най-честите причини за проблемите със съня. Засегнатите не могат да изключат и остават напрегнати и психически, и физически", обяснява д-р Том Бшор от берлинската клиника "Шарите", като допълва, че неспокойствието им ги преследва и в съня.

Страдащите от депресии обичайно се чувстват апатични през деня, но пък през нощта ги преследват толкова много мисли, че не могат да заспят.

Прочита: 2094

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.