Неделя, 16 Май 2021

Не прекалявайте със съня

Печат Е-мейл
17 Юни 2011

 Британски учени твърдят, че откриването на точния баланс между часовете, прекарани в сън и в будно състояние, е ключът към запазването на ума бистър. По-дългият или по-краткият сън от препоръчителните шест до осем часа на ден увеличават скоростта на намаляване на когнитивните способности и засягат умения като мисленето и речта. Това може да доведе до психически или физически проблеми и дори до преждевременна смърт, предупреждават учените.

Промените в съня за период от пет години в края на средната възраст засягат когнитивните функции по-късно в живота. Между 7 и 8 на сто от участниците, които си набавяли повече от препоръчителното количество сън, се справили по-зле във всички когнитивни тестове с изключение на този за краткосрочната вербална памет.

Една четвърт от жените и 18 на сто от мъжете, които спели по-малко, имали намалена способност за осмисляне и речников запас.

Около седем часа добър качествен сън е от съществено значение за човешкото функциониране и благоденствие, допълват учените. Липсата на сън има негативни последици за вниманието и концентрацията, грешките при изпълнението на задачи и цялостното представяне.

Идеалното количество сън - седем часа на нощ, води до по-високи резултати във всички когнитивни тестове, следван от шестчасовия сън на нощ.

Прочита: 1992

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.