Вторник, 18 Юни 2024

Влюбете се в... живота, за да сте здрави

Печат Е-мейл
02 Март 2011

 Както и при всяко телесно увреждане, стресът предизвиква ответна реакция на имунната система, която е съпроводена от отделяне на свободни радикали. Те от своя страна предизвикват възпаления. Когато процесът е продължителен, той води до много сериозни болести: от ревматоиден артрит до алцхаймер и атеросклероза.

Изследване, в което участвали 130 души на възраст над 40 години, доказа, че ниската екстравертност е свързана с повишаване на нивото на възпалителния фактор IL-6. При 103-ма от изследваните били установени повишени стойности. Степента на екстравертност на пациентите е била определена с психотестове.

В кръвта на активните екстраверти, особено на хората, които отдават голямо значение на разнообразието в дейностите и намират категоричен смисъл в живота, било установено ниско ниво на IL-6, което ги прави по-неподатливи на сериозни заболявания. След като отчели пола и расата на пациентите, учените останали удивени от факта, че най-голяма тежест имали особеностите на характера.

Специалистите анализирали всички съществуващи определения за екстравертност и открили, че те могат да бъдат групирани според 5 общи характеристики: съсредоточеност в околния свят, емоционална стабилност, откритост, дружелюбност и добросъвестност.

"Нашето изследване за първи път откри силната връзка между екстравертността и възпалението вследствие на стреса - казва авторът на изследването д-р Бенджамин Чапмън от университета в Рочестер, САЩ. Следващият етап трябва да определи механизма на тази връзка. Тогава ще успеем да разработим лечение за застрашените от хронични болести".

Според Чапмън, ако екстравертността действително е свързана с профилактиката на възпаленията, то се налага изводът, че човекът, влюбен в живота, има допълнителни сили за оцеляване. Той добавя, че все още не е ясно кое е първичното: дали характерът на дадения индивид предизвиква или намалява възпалението, или то води до определени изменения на личността.

Резултатите от това изследване ни връщат към изразената още в 1911 година идея на френския философ Анри Бергсон за съществуването на така наречената "жизнена сила". Според него тази жизненост на зряла възраст е свързана с характера, който се проявява още в детството и по степента на активността на детето може да се определи основният биологически запас от енергия. Тогава обаче учените не се наели да изяснят биохимията на този процес.

Д-р Чапман смята, че човешката енергичност може да се раздели условно на вродена и придобита. Вродената енергичност не е свързана с тренировки и опит. Тя фактически обуславя интереса и любовта към живота.

Прочита: 2137

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.