Събота, 27 Юли 2024

Най-здравословните чайове

Печат Е-мейл
03 Февруари 2011

 Чаят е най-популярната и най-консумираната напитка в света след водата. Според официалните документи повече от 15 милиарда чаши чай се изпиват на ден от хората по целия свят. Чаят е просто запарка, направена чрез накисване на изсушени и обработени листа, пъпки и клончета от растение, наречено Camellia sinensis, в гореща или топла вода. Camellia sinensis е растение, присъщо за Индия и Китай, и съдържа антиоксиданти като полифеноли и флавоноиди.

Тези антиоксиданти се смятат за полезни за ограничаването на шансовете за развитие на такива разрушителни заболявания като сърдечна недостатъчност, рак и запушени артерии. Чаят се счита и за стимулант, тъй като съдържа вещества като кофеин и тианин, които стимулират мозъчната дейност и менталната бдителност. Всъщност чаят се счита за здравословна напитка, която помага за понижаването на холестерола и предпазването от много сериозни заболявания. По-долу са изброени някои от най-здравословните чайове, както и ползите от тях.

Зелен чай

Това е вероятно най-здравословният от всички чайове, тъй като е най-малко обработен. С други думи, зеленият чай се прави от неферментирали листа на Camellia sinensis. В резултат на това той съдържа висока доза полифеноли с катехини като епигалокатехин-3-галат (EGCG) - силен антиоксидант, който помага за отстраняването на свободните радикали, като по този начин допринася за предпазването от различни заболявания. За да бъдат извлечени пълните облаги от употребата на зелен чай, е препоръчително да пиете по 8 чаши на ден. Някои от основните ползи от зеления чай са:

- Възпрепятстване на предраковите поражения;

- Понижаване на лошия LDL холестерол и повишаване на добрия HDL холестерол;

- Стабилизиране на кръвното налягане;

- Понижаване на кръвната захар и облекчаване на II тип диабет;

- Предпазване от зъбен кариес;

- Повишаване на енергията;

- Помагане на тялото да изгаря калории;

- Минимизиране на шансовете от заболявания и инфекции на кожата;

- Потискане на лошия дъх и халитозата;

- Предпазване на черния дроб от токсини като алкохола;

- Предпазване от кръвни съсиреци в потока на кръвта.

Зеленият чай има вкус на трева, а ароматът му варира в зависимост от това дали е приготвен по китайската или по японската традиция. Най-популярните сред зелените чайове са декофеинизираният зелен чай, билковият зелен чай с елементи, които стимулират функционирането на сърдечно-съдовата система, студеният зелен чай и зеленият чай Аризона, който е с балансирана комбинация от витамини, минерали и билки.

Черен чай

За разлика от зеления чай, черният чай претърпява процес на ферментация и се счита за най-окисления от всички чайове. Поради тази причина той е по-тъмен на цвят и с по-богат вкус в сравнение с белия и зеления чай. Сред ползите от черния чай са:

- Предпазва от запушване на артериите;

- Понижава лошия LDL холестерол;

- Понижава риска от удар;

- Понижава риска от коронарни сърдечни заболявания;

- Подобрява храносмилането.

Бял чай

Направен от най-младите листенца от растението, белият чай получава името си от сребристи нишковидни сушени пъпки. Тази категория чай доказано има най-висока концентрация на антиоксиданти и най-малко количество кофеин. Няколко от многобройните ползи от този вид чай са:

- Предпазване от различни видове рак, които поразяват простатата, дебелото черво и стомаха;

- Понижаване на кръвното налягане и холестерола;

- Стимулиране на функционирането на сърцето, както и на цялата сърдечно-съдова система;

- Заздравяване на костите;

- Поддържане здравето на кожата;

- Поддържане здравето на зъбите и венците.

Чай Оолонг

Този вид чай е с ниво на окисляване някъде между зеления и черния чай. Чаят Оолонг повече или по-малко прилича на зеления чай, защото притежава сладък аромат на цветя. Ползите от чая Оолонг са:

- Предпазва от кариеси;

- Стимулира кръвния поток към сърцето;

- Заздравява костите;

- Подобрява храносмилането.

Отделно от тези видове, билковите чайове също се считат за полезни а здравето. Билковите чайове се правят най-вече от плодове, семена и билки. Например чаят от лайка помага за предпазването от диабет и възпрепятства растежа на раковите клетки. По същия начин чаят от хибискус помага за понижаването на кръвното налягане. Билковите чайове, като чаят от джинджифилов корен и чаят от дървесна кора, се считат за ефикасни при облекчаването на менструални спазми.

Прочита: 3484

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.