Понеделник, 17 Май 2021

Депресията на майката влияе върху мозъка на детето

Печат Е-мейл
05 Септември 2011

 Депресията на майката е причина за по-различното структурно мозъчно развитие при бебето, се констатира от канадско изследване. Процесът показва по-силно развитие на амигдалата, структура в мозъка, която отговаря за емоциите.

Изводът на учените от университета в Монреал идва след провеждане на магнитно-резонансна томография на мозъка при десетгодишни деца, чиито майки са страдали продължително време от симптоми на депресия.

Предположенията на екипа за специфичната особеност са, че мозъкът при децата е чувствителен на грижите и вниманието, които те получават. Това не е единствено изследване, което дава сведения в тази насока. Подобни промени се констатират и от друг научен екип, изследвал осиновени деца, които първоначално са отглеждани в домове за медико-социални грижи.

От фактите, които се събират от научни екипи през последните десетилетия, се оформя убеждението, че амигдалата играе ключова роля за определяне на емоционалното значение на постъпващата информация и събитията и формирането на емоционална памет.

Все още не е наясно дали свръхразвитието на амигдалата се е получило в резултат на системна липса на родителско внимание, само се констатира по-големият й размер при деца с депресирани майки, уточнява д-р Соня Лапиен, член на канадския екип.

Резултатите от изследването са представени в статия на сп. Proceedings of the National Academy of Sciences през август, в която констатираният факт се използва като аргумент към твърдението, че околната среда има съществено влияние за развитието и капацитета на мозъка от най-ранна детска възраст и потвърждава необходимостта от адекватни грижи за предотвратяване на нежелани последици при изоставените деца.

Пренаталното възпитание и професионалната помощ за родителите при грижите за бебето, както и специализираните грижи в домовете за деца и помощни институции за подкрепа на бременни могат да имат само полза за правилното развитие на мозъчните структури и разширяване на интелектуалния потенциал на детето, изразява мнението си д-р Лапиен.

Прочита: 2919

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.