Гостите идват след пет минути. Всичко е готово - от скарата вече мирише приятно, салатата е нарязана, масата е сложена. И изведнъж се сещаш - бирите си стоят в торбата, с която ги взе от магазина. И сигурно са с температурата на приятен зимен чай.
Преди да започнеш да репетираш извинения за топлата бира, прочети как можеш да изстудиш напитка за 2 минути според Адам Савидж - един от водещите на "Ловци на митове". Методът може да се използва за изстудяване на каквито решиш напитки - в бутилки или в кенове.
Необходими пособия: кофа, вода, лед и сол.
Вземи кофата, напълни я с вода и разтвори малко сол в нея. След това добави всичкия лед, който можеш да намериш в камерата, и сложи напитките в кофата. За да съкратиш още повече времето за изстудяване, клекни до кофата и започни да "разбъркваш" бутилките или кеновете - движението им ще ускори изстудяването.
Този метод ще проработи и без сол, но времето ще е малко по-дълго. Както със сол, така и без методът ще спести време и напитките ще са готови много по-бързо, отколкото ако ги сложиш в камерата.
Кой метод за изстудяване на напитки колко време отнема:
- в камерата - 20-25 минути;
- в кофа с лед - 10-15 минути;
- в кофа с лед и вода - 4-6 минути;
- в кофа с лед, вода и сол - 2 минути или малко повече;
- в кофа с лед, вода и сол и при раздвижване на бутилките или кеновете - 2 минути или дори по-малко.
|