Събота, 22 Юни 2024

Мостовете на заключените сърца

Печат Е-мейл
18 Февруари 2012

 Идеята "давай любов, независимо дали ще получиш" звучи много вдъхновяващо на теория, но малцина успяват да се чувстват добре, когато не им се отвръща на поривите. Искаме споделеност, искаме да ни обичат и понякога, дори да не го искаме, се опитваме да заключим любимия в своя живот. Според една много нашумяла практика напоследък, това "заключване" има дори материален израз - чрез катинар.

По един или друг начин, тази традиция е съзрявала от години. Много войници са оставяли катинари по пътя извън родния град - като обещание, че някой ден ще се върнат. В Сърбия обичаят придобива конкретно любовно значение още преди Първата световна война. За жалост, поводът е тъжната история на една двойка.

Разказват, че Нада била учителка и се залюбила с офицер на име Реля. След като "се обещали" един на друг, младежът отишъл на война в Гърция. Там се влюбил в местно момиче и развалил предишния годеж. Нада така и не се възстановила от емоционалната травма, след време починала. Девойките от родния й град се уплашили, че и тях може да ги застигне подобна нещастна любов и ето какво измислили: пишели името си заедно с това на избраника върху катинар. После го заключвали върху перилата на моста, където Нада и Реля някога си устройвали срещи.

Масовата европейска истерия по "любовните катинари" обаче настъпи чак през последните години. Всичко тръгна от книгата "Желая те" на италианския писател Федерико Моча, а след филмовата адаптация обичаят направо започна да тича. И да обикаля света. Влюбената двойка от "Желая те" закача металния символ на отношенията си върху моста Понте Милвио в Рим (от там са и снимките, които сме ви представили).

Влюбени обаче има навсякъде. Романтичните катанци се разпространиха като метални лишеи не само по другите мостове в италианската столица, но и по различни места из цяла Европа. Както и по другите континенти. Известните "Мостове на любовта" стават все повече: в Париж, Япония, Южна Корея, Русия... Катинари се появиха както по лондонския "Тауър Бридж", така и по моста на Гребната база в родния Пловдив. На места властите дори са обезпокоени, че всичко това може да повреди архитектурното наследство на съответните градове. Но въпреки взетите мерки, опустошителната сила на любовта винаги е отказвала да се подчинява на каквито и да било закони.

Така и трябва да бъде. Пожелаваме ви силна любов, която да се подчинява единствено на личните ви закони. И все пак не забравяйте, че партньорът ви може да има различни желания. Правете романтични неща заедно, закачайте катинари, но ако той поиска да отлети - позволете му! Най-сигурно е да заключите в сърцето си обичта към пътешествията и да им се отдавате винаги, когато имате нужда да си починете от емоционалния стрес. Затова ви пожелаваме най-вече да посетите всички градове, в които има мостове на любовта, ако ще и романтиката да не е целта на пътуването ви!

Прочита: 2546

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ света на любовта

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.