Понеделник, 26 Февруари 2024

Романтиката действа като наркотик

Печат Е-мейл
03 Декември 2010

 Еуфоричното опиянение, което придружава страстните първи дни на романтичната любов, е любима тема на поколения поп изпълнители. Дали това обаче е само метафора, или реално отразява действителността...

В действителност силните емоции през началния етап действат по идентичен начин на мозъка, както кокаинът или силните обезболяващи медикаменти, показа скорошно проучване, проведено в университета "Станфорд", Калифорния. Подобно на тях, страстните чувства, които влюбените изпитват един към друг, активират област в главния мозък, която кара човек да се чувства в приповдигнато настроение.

Силната любов=по-малко болка

Основен медиатор в човешкия мозък, наречен допамин, потиска усещането за болка. Учените от "Станфорд" предполагат, че именно покачването на неговите нива е отговорно за част от обезболяващия ефект, предизвикан както от наркотичните вещества, така и от страстното влюбване.

Революция в лечението на болка?!

Данните от проучването показват, че любовта и отвличането на вниманието намаляват усещането за болка по различен начин. Докато отвличането на вниманието потиска болката на ниво мозъчна кора, благоприятното действие на романтичните чувства се дължи на повишаването на допаминовите нива.

"Това откритие може да доведе до истинска революция в лечението на болката", смятат авторите на изследването, цитирани от Ройтерс. В момента за лечение на болката се използват антидепресанти, антиепилептични и антиаритмични лекарства при пациенти, които не страдат от епилепсия или аритмия и дори не са депресирани. Надеждата е, че в бъдеще изучаването на механизмите на болката ще доведе и до разработване на специфична терапия.

Прочита: 2659

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ света на любовта

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.