Понеделник, 27 Май 2024

Всеки час пред телевизора скъсява живота с 22 минути

Печат Е-мейл
17 Август 2011

 Всеки час, прекаран пред телевизора, скъсява живота на зрителя с 22 минути, установиха австралийски учени. Всеки човек, който се заседява по шест часа на ден пред телевизора, рискува да умре с пет години по-рано от хората, които са избрали по-активен начин да прекарат свободното си време.

 

Учените твърдят, че прекаленото гледане на телевизия е също толкова опасно, колкото пушенето или наднорменото тегло. Според тях заседналият начин на живот трябва да се разглежда като проблем на общественото здраве.

"Времето, прекарано пред телевизора, може да има неблагоприятни последици, подобни на последиците от липсата на физическа дейност, наднорменото тегло и пушенето, всеки час пред телевизора намалява живота с 22 минути", заявиха експертите от университета Куинсланд в Австралия. Те припомнят препоръките на австралийски и американски учени децата да прекарват пред телевизора не повече от два чака на ден.

Въпреки че лекари и родители от дълго време предупреждават за опасностите от прекаленото гледане на телевизия, последиците върху продължителността на живота досега не бяха изчислявани. За целите на изследването си, публикувано във в. "British Journal of Sports Medicine", д-р Джей Линерт Веерман и колегите му анализирали резултатите от изследване на 11 247 австралийци между 1999 и 2000 г., които трябвало да отговорят на въпроса колко време прекарват в гледане на телевизия. След това те анализирали и данни за смъртността в страната.

Изследователите създали модел, в който сравняват продължителността на живота на възрастните, които гледат телевизия спрямо тези, които не гледат. Така те стигнали до извода, че всеки час, прекаран във взиране на екрана, скъсява живота с 21.8 минути. Хората, които прекарват по шест часа в гледане на телевизия на ден, могат да очакват да живеят с 4.8 години по-малко от хората, които не гледат телевизия, предупреждават учените. Те допълват, че гледането на телевизия е сред най-честите форми на заседнал начин на живот наред със седенето в колата.

Прочита: 2807

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ любопитни новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.