Понеделник, 27 Май 2024

61-годишна американка пробва да преплува 166 км от Куба до Флорида без клетка срещу акули

Печат Е-мейл
09 Август 2011

 Американската плувкиня Даяна Найад, на 61 години, предприе опит да преодолее разстоянието от 166 км, разделящо Куба от Флорида. Тя стартира в 19.45 часа местно време (00.45 по Гринуич в понеделник) в яхтклуба "Марина Хемингуей", западно от Хавана, и разчита при благоприятни условия да преплува Флоридския проток за 60 часа. Найад се надява да стане първият човек, преплувал това разстояние без помощта на клетка срещу акули.

Съгласно правилата, през цялото време тя трябва да се намира във водата. По пътя към Флорида плувкинята ще бъде съпровождана от екип от 45 души на пет лодки - лекари, специалисти по хранене и навигация. На всеки 45 минути тя ще прави 20-секундни почивки, за да приема течности, а на всеки час и половина ще си почива по две минути, през които ще хапва хляб или лъжица фъстъчено масло. От акулите, гъмжащи във водите на Флоридския проток, Найад ще бъде защитавана от специален щит, генериращ слаби електрически импулси, които отблъскват опасните обитатели на морските дълбини, но не им причиняват вреда. На пресконференция преди старта Даяна Найад изрази надежда, че с примера си ще помогне на хората на нейната възраст и по-възрастните да осъзнаят, че са в състояние да направят още много.

За първи път Даяна Найад предприема опит да преплува Флоридския проток през 1978 г., но е принудена да се откаже след 40 часа във водата в резултат на силна буря. През 1997 г. разстоянието между Куба и Флорида беше преодоляно от 22-годишната австралийка Сюзън Маруни, която обаче плуваше в специална клетка за защита от акули.

Прочита: 2437

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ любопитни новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.