Неделя, 28 Ноември 2021

“Слънчевият самолет” стартира за първи полет

Печат Е-мейл
08 Юли 2010

 Експерименталният самолет "Solar Impulse", който ще се задвижва от слънчевата енергия, излетя тази сутрин за първия си полет.

Слънчевият самолет, управляван от един от авторите на проекта Андре Боршберг, излетя със скорост 25 км/ч от пистата на военната база в западния швейцарски град Пейерн.

Запланувано е полетът да продължи 25 часа. След първите 13 часа контролната кула в Пейерн трябва да реши дали полетът да продължи и през нощта. Това ще зависи от капацитета на слънцето да зарежда акумулаторните батерии на самолета за нощен полет, както и от силата на ветровете, заяви швейцарският астронавт Клод Николие, който е един от ръководителите на проекта.

Първоначално историческият първи полет на "Solar Impulse" беше насрочен за 1 юли, но беше отложен поради проблем с електрониката.

Прочита: 1374

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ любопитни новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.