Неделя, 11 Юни 2023

Защо обичаме да се хвалим

Печат Е-мейл
15 Май 2012

 За никого не е тайна, че има хора, които си умират от кеф да говорят за себе си. Всъщност всеки изпитва един лек гъдел под лъжичката, щом се похвали за нещо, или още по-хубаво - когато друг го похвали. Съвсем наскоро обаче учените откриха защо самохвалството ни носи такова голямо удоволствие и доказват, че всъщност вината не е съвсем наша. Говореното на хубави неща за нас кара мозъка ни да отделя същите ензими като тези по време на секс, когато ядем нещо вкусно или когато пазаруваме.

Изследователи от университета в Харвард използвали мозъчен скенер, за да разберат точно кои части от мозъка се активират, когато говорим хубави неща за себе си. Експериментът бил следният - на участниците били предложени пари, за да отговарят на въпроси, свързани с известни личности, да речем Обама, вместо да говорят за себе си. Въпросите били разнообразни - от това дали обичат пица, или до много по-лични неща, засягащи теми като интелигентност, агресия и лични способности.

Въпреки финансовия стимул обаче участниците в някакъв момент започвали да говорят за себе си, забравяйки, че това не им носи пари. Не само това, но когато започвали да говорят за себе си, скенерите показвали, че се активирало отделянето на допамин - веществото, което се секретира при силно удоволствие. Това обяснява защо има хора, които буквално се разтапят, когато кажат или чуят нещо хубаво за себе си.

"Говореното за себе си е ситуация, в която всеки от нас понякога попада. Въпреки това има и по-специални случаи, в които хората преднамерено търсят теми, свързани с тях, защото така се чувстват щастливи. Това обяснява защо доста хора съвсем често публикуват в социалните мрежи статуси, свързани с личността им, в които обясняват какво правят, как се чувстват или какво мислят, без никой да ги е питал", обобщава Диама Тамир, ръководеща изследването.

Въоръжени с тази информация, когато някой ви обвини, че говорите прекалено много за себе си и се хвалите, вие просто можете да му отвърнете, че това ви прави щастливи.

Прочита: 2465

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.