Понеделник, 11 Декември 2023

“Плаващите градове” - все по-многолюдни

Печат Е-мейл
22 Март 2010

 Интересът към круизните екскурзии е огромен

Жесток срив в резервациите помрачава настроението в разглезения от успехи туристически бранш. Това обаче не важи за сектора на круизните пътувания, който бележи истински бум, коментира “Дойче веле”.

Така шефът на круиз-армадата АИДА, състояща се вече от седем кораба, представи впечатляващи цифри. Миналата година шест кораба с логото АИДА са предложили туристическа наслада на общо 414 000 пасажери, което е с 23 процента повече от 2008. Оборотът пък е скочил с цели 28 процента на 722 млн. евро.

Интересът към круизните екскурзии е огромен. В световен план броят на резервациите се е повишил с един милион. Миналата година около 400 кораба са кръстосвали моретата с над 15 млн. туристи.

Според американски и британски изчисления германците, които са световни шампиони в пътуванията, са в тази дисциплина едва на трето място. Експертите обаче виждат голям потенциал за растеж.

През 2009 един милион германци са предприели далечни пътувания в открито море, което представлява плюс от над 13 процента. Общият оборот се е повишил с 200 млн. евро на общо 1,9 млрд. Средната цена за круиз в открито море се изчислява на 1811 евро. В тази сума обаче влизат също и самолетните полети до и от съответните пристанища в началото и края на морската обиколка.

Тази година на круизния пазар в света излизат десет нови кораба с 25 000 легла. Това изостря конкурентната борба особено в Карибика. Още в момента круизна екскурзия с луксозен кораб струва средно 1200 евро, т.е. една трета по-малко, отколкото преди десет години. Браншът обаче не очаква битки за цените, тъй като от 2011 година броят на пусканите в експлоатация нови круизни кораби ще бъде намален наполовина.

Прочита: 1940

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ света на лукса

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.