Събота, 22 Юни 2024

Хмм... защо казваме “хмм”, когато се замислим?

Печат Е-мейл
19 Юли 2012

 "Хмм" или "Ммм", както там се изписва мънкащият звук, който всеки от нас издава, когато се замисли или се чуди за нещо, за него ще си говорим сега. Въпреки че това дори не е дума, всички винаги знаем какво означава, като смисълът му далеч не е един и същ във всяка ситуация. Може да значи "Извинявай, не те разбрах, ще повториш ли?" или "Момент да помисля", или "Един момент и ще се сетя".

Откъде обаче е дошло това възклицание и защо използваме точно комбинация от буквата "м" и понякога "х", а не казваме например "ббб" или "ррс", или "ффч", или пък "жъзъл"? Лингвистите не могат да се обединят около единно становище около произхода на "мъкането" и, разбира се, западните езиковеди твърдят, че идва от староанглийски и чрез френския е навлязло в други езици, а пък славистите дърпат килимчето в нашата посока. Истината е там обаче, че звукът е естествен за повече езици и се среща дори в Азия и Африка.

Прочита: 24384

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.