Събота, 27 Юли 2024

Патологични лъжци ли са хората

Печат Е-мейл
15 Май 2012

 Има две неща, които със сигурност и винаги, без изключение, важат за човешките същества: първото е, че се придвижват преимуществено на два крака, а второто е, че всички до един са големи лъжци. До четиригодишна възраст 90% от хората се научават да лъжат, а след това нещата стават все по-зле и по-зле. Лъжата е социално явление, което се наблюдава само при хората, останалите представители на животинския свят не са развили тази способност.

До каква степен може недвусмислено да се каже обаче, че хората са патологични лъжци. Според едно проучване, проведено през 2002 г. в Масачузетския университет, 60% от хората не могат да проведат 10-минутен разговор, без да излъжат поне веднъж. Най-готиното е, че не само са излъгали, ами огромната част от тях го направили три или повече пъти в този кратък разговор. Сигурно сме, че всеки от вас в момента седи, чете статията и искрено вярва, че е от другите 40%, но не може всички хора да се в тях, именно затова са 40, а не 100. Освен това така мислели за себе си и всички лъжци от изследването, а когато им пуснали разговора на запис, не били силно изненадани от нещата, които говорили.

Лъжем всички, а родителите опират най-големия пешкир. Според изследванията 86% от хората лъжат редовно майка си и баща си, следват приятелите със 75%, братята и сестрите ни пък отнасят 73%, а 69% от нас лъжат брачния си партньор. Вярно е и това, че в повечето случаи лъжем за незначителни неща, най-вече в стремежа ни да се представим в по-добра светлина пред другите, за да ни харесват повече. В британско проучване например 30% от запитаните излъгали, че са гледали "Кръстникът".

От психологическа гледна точка това е логично - филмът на Копола е истинска класика, предполага се, че повечето хора са го гледали и ако някой не е, ще се злепостави, щом го признае. Оттук следва, че всички твърдят, че са гледали филма, и преди да се усетите 3-ма на всеки 10 души лъжат, за да могат да поддържат разговор по темата, въоръжени само със знанието, че става дума за американски гангстери, участва Марлон Брандо и нещата са свързани с Ал Капоне, без да са сигурни за последното (вие как мислите?). Понякога обаче лъжем и за неща, които имат значение.

Изчислено е, че 40% от хората лъжат в документите, с които кандидатстват за работа. Това наистина е нещо, за което трябва да се притесняват предимно работодателите, но ако тръгнете да си търсите мадама по интернет, знайте, че шансът да ви изпързалят все за нещо там е 90% процента. Естествено, дамите лъжат най-често за възрастта и теглото си (най-често с около 10 кг), но ако сърфирате във филипински или тайландски мрежи, дамата може да лъже дори и за това, че е дама, ако се сещате за какво говорим. Мъжете пък лъжем, че сме по-високи, по-богати, по-образовани и че имаме по-големи... и не на последно място, че сме спали с повече жени. Преди да си кажете, че повече на никого няма да се доверявате, помислете малко над това - според едно проучване на университета в Торонто хората, които казват най-често истината, разкриват най-добре лъжците.

Прочита: 2894

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.